Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Znate li šta je endometrioza?

Autor Mogujatosama
Autor Mogujatosama

Ovo svaka žena treba da zna.

Izvor: Shutterstock

Mnoge žene se tokom svog reproduktivnog perioda suočavaju sa različitim stanjima, koja se tiču reproduktivnih organa, hormonskog statusa, a koja imaju uticaja i na samu plodnost. Neka od njih su bezazlena i lako rešiva, a nekima treba posvetiti više pažnje. Ono što je važno jeste da uvek treba odreagovati, dakle ne zanemariti bilo koju vrstu simptoma, i javiti se na pregled kod ginekologa. Danas ćemo pisati o endometriozi - šta ovo stanje podrazumeva, kako utiče na plodnost i kako da ga prepoznate.

Detalji slede u nastavku. 

Bolni ciklusi, jaki menstrualni grčevi, kao i jaki bolovi u donjim leđima mogu biti propratni menstrualni simptomi. Međutim, naročito ako su vrlo intezivni, mogu biti i simptom određenih stanja, poput endometrioze. Inače, u pitanju je stanje koje iskusi čak 1 od 10 žena koje se nalaze u svojo reproduktivnoj dobi, što svakako nije zanemarljiva statistika. 

Šta je endometrioza? Kod endometrioze tkivo materice izlazi izvan nje, te se nalazi tamo gde prirodno ne pripada, utiče na pojavu bola i između ciklusa, a često se opisuje kao bol materice, odnosno kao bo u karlici i donjem stomaku, Tkivo koje izlazi iz materice može se naći pri jajnicima, u jajovodu, pa čak dospeti do creva i bešike, što prouzrokuje dodatne bolove, ali i moguće komplikacije.

Povezane vesti

Ovo je 5 osnovnih simptoma endometrioze koje ne treba da igrnorišete:

1. Vrlo jak menstrualni bol koji je konstantan iz meseca u mesec
2. Bol u karlici koji se javlja između ciklusa
3. Bol tokom seksualnih odnosa
4. Bol u karlici je kombinovan sa bolom u donjim leđima
5. Problemi sa varenjem

Ono što je takođe potrebno znati jeste da endometrioza ne isključuje mogućnost začeća, ali ga može znatno otežati. Često je genetski predipsonirana, a nakon dijagnoze se prepisuje adekvatna terapija. Ujedno, nekada se preduzima i operativni zahvat, koji je uglavnom rutinski, po proceni lekara.

U svakom slučaju, ukoliko većinu ovih simptoma prepoznajete, naš savet je da se svakako javite lekaru. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader