Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Životni elan: Zašto nam je potreban DOPAMIN?

Autori Cosmopolitan.rs Tamara Veličković
Autori Cosmopolitan.rs Tamara Veličković

Vaš mozak zavisi od vaših životnih navika.

Izvor: Shutterstock

Umorni ste? Neraspoloženi? Nemate motiva i elana? Jedan od razloga je definitivno nizak nivo dopamina...

Ukoliko želite da imate zdravo telo, morate imati zdrav mozak i centralni nervni sistem.

Dopamin je hormon koji se luči u našem mozgu i on je direktno odgovoran za našu produktivnost. Kada se osećate kao da biste mogli da uradite “sve i odmah” to znači da je nivo dopamina odličan. Hormon koji nas pokreće da učimo, treniramo, da održavamo konstantno visok nivo motivacije, da ne odustajemo lako pred prvim preprekama. Kada ujutru nemate volje da namestite krevet u kome ste spavali, to znači da je nivo dopamina nizak. 

Hrana koju konzumiramo direktno utiče na naš mozak i razpoloženje. Izbor adekvatne hrane učiniće da nivo dopamina bude optimalan, što će dalje uticati na to da smo uspešni i motivisani. Na prvom mestu su crveno meso, junetina, riba, jaja, orašasti plodovi kao što su badem, lešnik, kikiriki, zatim avokado, banana, kafa, jogurt.

Takođe, ono što može doprineti prirodnom povećanju dopamina je muzika.

Povezane vesti

Naučno je dokazano da se dopamin luči u mozgu u situacijama kada nagrađujemo sebe. Upravo na taj način slušanjem svoje omiljene muzike podižete nivo dopamina. Uvek kada se dobro provodite slušate dobru muziku, zar ne? Uvek kada hoćete kvalitetno da trenirate, muzika će vas motivisati da uradite još bolji trening. Razlog svemu tome je dopamin.

Kada mozak ne luči dovoljno dopamina može vam opasti samopouzdanje, a svakako nećete imati elana za rad.
Obavezno obratite pažnju na to da dovoljno spavate. San je ključan za oporavak našeg mozga i tela. Kvalitetan san će takođe omogućiti da se održi visok nivo dopamina u mozgu. 

Ukoliko počnete da primenjujete ove savete, da se hranite kvalitetnim namirnicama, spavate dovoljno, počnete da trenirate, slušate muziku, primetićete veliku razliku u svom raspoloženju. Bićete neuporedivo motivisaniji kada podignete nivo dopamina, a sa takvom životnom željom za uspehom - možete postići sve što želite.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader