Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Aceton kao sredstvo za dezinfekciju: Mit ili istina?

Autor Mogujatosama
Autor Mogujatosama

Tema o kojoj mnogi pričaju.

Izvor: Shutterstock

Kako je proglašena pandemija korona virusa COVID-19 na globalnom nivou, teme koje se odnose na pojačano vođenje računa o higijeni, kako ličnoj tako i životnog prostora, jedne su od najčešćih u medijima. Preporuke su da ostanemo kod kuće, da se izolujemo, što češće peremo ruke, nosimo maske i rukavice kada izlazimo napolje, čistimo sve površine sa kojima smo redovno u kontaktu. Samim tim je višestruko veća potražnja za sredstvima za dezinfekciju - na prvom mestu se pominju rastvor alkohola, kao i asepsol, ali jedno od pitanja koji su mnogi počeli da postavljaju jeste da li zapravo i aceton ima svojstva sredstva za dezinfekciju.

Malo smo istražili na ovu temu, pa odgovor potražite u nastavku. 

Jedno od hemijskih sredstava koji primarno nema veze za čišćenjem, sve se češće usled aktuelne situacije preporučuje kao sredstvo za dezinfekciju površina sa kojima smo u kontaktu. U pitanju je izbeljivač, koji se meša sa vodom. Međutim, kako mnogi prenose, postoje razlozi zbog kojih se i aceton može svrstati u istu grupu.

Povezane vesti

Aceton je glavni sastojak skidača laka za nokte, a kako jedna studija govori, kada je u koncetrovanom obliku aceton se može koristiti za sanitizaciju različitih površina. Takođe naglašavaju da aceton i te kako ima antibakterijsko dejstvo, a da ovakvi njegovi potencijali nisu bili isticani s obzirom na to da i nije bio korišćen u koncetrovanoj formi kada je neka regularna upotreba u pitanju. Kada je aceton razblaže, njegova efektivnost u pogledu dezinfekcije je neznatna. 

Dakle, ukoliko se razmišljate da koristite skidač laka za nokte u dezinfekcione svrhe, on morada bude 100 % na bazi acetona, kako bi bio učinkovit. Tada ima moć da ubije bakterije. Samo vodite računa da ga ne korisite na drvenim površinama, jer biste ih na taj način oštetili. 

Ipak, ukoliko nije 100 % koncetrovan aceton u pitanju, onda ništa nećete postići po pitanju dezinfekcije. 
Nadamo se da smo uspeli da vam razrešimo dileme po ovom pitanju. Ostanite kod kuće, i tako pazite i na sebe i na druge.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader