Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Kako haos u doba korone može da utiče na one dane u mesecu?

Autor Cosmopolitan.rs
Autor Cosmopolitan.rs

Stres može da utiče na telo, mnogo intenzivnije nego što to možemo da zamislimo…

Izvor: Shutterstock

Na planeti trenutno ništa ne izgleda lako i normalno, zahvaljujući virusu korona. Ugroženo je naše fizičko i mentalno zdravlje. Naši poslovi, svakodnevica i regularne navike. A usled svega toga i ciklus menstruacije.

Evo nekoliko načina kako to može manifestovati…

Zbog stresa period može da kasni ili u potpunosti izostane

Ako vam u ovim danima menstruacija kasni, ne pomišljajte odmah na test za trudnoću jer možda samo stres čini svoje. Nerviranje aktivira hormonalni sklop u telu, poznat kao hipotalamičko-hipofizno-adrenalna (HPA) osu koja podstiče oslobađanje hormona stresa, kortizola i hormona koji oslobađa kortikotropin. Ove tri komponente zajedno pomažu u kontroli reakcije na stress u telu. Ali, kako objašnjavaju stručnjaci, prekomerno oslobađanje kortizola može suzbiti normalan nivo reproduktivnih hormona, što potencijalno dovodi do nenormalne ovulacije što može poremetiti vaš ciklus. Ovakav poremećaj bi za uzvrat mogao da dovede do kasnog početka menstruacije ili pak potpunog izostanka.

Trajanje vašeg ciklusa se može promeniti

Pored toga, svakodnevni životni stres takođe može uticati na dužinu vašeg ciklusa. Jedna studija stresa kod ženskih sestara otkrila je povezanost između visokog stresa I anovulacije (kada se ovulacija ne odvija), kao I visokog stresa i dužih ciklusa. Suprotno tome, visokog stresa ali sa malim kontrolama posla gde osoba ima malu kontrolu nad svojim radom, zadaci I druge ključne odluke povezane su sa kraćim ciklusima.

PMS faze bi mogle da budu gore

Ovo je ono za šta se zaista nadamo da se neće dogoditi, jer poslednja stvar koja će vam prijati dok ste zatvoreni u kući je promena raspoloženja sa velikim grčevima.
Stručnjaci kažu da bi povećana menstrualna bol mogla biti jedna od nuspojava ove stresne situacije. Dizmenoreja – bolna menstruacija, povezana je sa radom na poslovima koji imaju slabu kontrolu, nesigurni su i imaju malu podršku radnika. Ako ovakva stresna radna situacija može dovesti do intezivnog PMS-a, onda u teoriji to mogu biti i druge stresne situacije.

Povezane vesti

Šta možete učiniti kako bi vaš ciklus bio što normalniji?

Važno je da ne paničite i sebe ne targetirate kao osobu kojoj će se sigurno nešto dogoditi. Imajte na umu da je ovaj period nešto što nije naša normalna svakodnevica i da je prisutnost povećanog stresa potpuno razumljiva.
Sa stanovišta mentalnog zdravlja savetuju da ako se osećate ugroženo vestima o virusu korona, najbolje je da se koncentrišete na sebe i posvetite vežbanju. Umesto da ste svakodnevno uz televizor očekujući nove vesti, ograničite sebe da novosti proverite u određeno doba dana. Pokušajte da uklopite malo istezanja i dubokog disanja u svaki dan, a ako živite sa partnerom, cimerom ili porodicom, iskoristite ovo vreme da se povežete i negujete svoje veze. Čak i virtuelno druženje sa ljudima koje volite, može doprineti da se osećate mnogo bolje!

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader