Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Da li je stres neophodan za uspeh?

Autor Cosmopolitan.rs
Autor Cosmopolitan.rs

Savremeni način života doneo nam je mnogo udobnosti i komfora, ali sa druge strane i mnogo stresa.

Izvor: Shutterstock

Svako od nas je bar jednom pomenuo i rekao da je pod stresom. O stresu se mnogo priča, piše i polemiše, a ne retko se postavlja pitanje da li nam je on zapravo neophodan kako bismo postigli veliki uspeh. Da li nam je to pokretačko gorivo?

Stres je u izvesnoj meri neizbežan, i nemoguće je živeti život bez imalo stresa, ali ono što možemo je da naučimo kako da ga prevladavamo, svedemo na minimum i ne dozvolimo da stres upravlja našim životom.

Da li ćemo neku situaciju doživeti kao stresnu i koliko će nam vremena trebati da je prevladamo ili prevazidjemo zavisi od toga kako procenjujemo tu situaciju i kakvo joj značenje dajemo. Kada smo pod stresom, tada situacije procenjujemo kao preteće, ugrožavajuče i da su van naše kontrole, smatraju psiholozi.

Mnogi ljudi pogrešno pretpostavljaju da su stres i uspeh neizbežno povezani. Tada stres posmatraju kao izvor motivacije. Pošto misle da je svaki veliki uspeh nužno i veliki stres, počinju da traže potvrdu postojanja stresa u svom profesionalnom pa i privatnom životu. Nesvesno, na stres počinju da gledaju kao na vrednu emociju koju je poželjno imati, emociju koja im je potrebna da bi bili motivisani, efikasni i na kraju uspešni.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader