Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Čuveni disko hit “I will survive” obeležava 35 godina od nastanka

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Kada je 1979. Počela da osvaja disko klubove širom sveta, Glorija Gejnor je sa svojim megahitom “I will survive” tri nedelje držala prvo mesto na svim toplistama u Americi. Ove nedelje njena pesma slavi 35 godina.

Malo je hitova koji su i dalje popularni,  skoro četvrt veka nakon prvog objavljivanja. Inače, “I Will Survive” je izdat na Glorijinom albumu “Love Tracks” i to, za neverovati, na B strani. Evo još nekih zanimljivosti o pesmi koja očigledno može sve da preživi.

Disko Gremi

Glorija Gejnor i “I Will Survive” osvojili su 1980. Gremi u kategoriji najbolja disko pesma. Ovo je bio prvi i jedini put da je ova nagrada dodeljena.

Bez pratećih vokala

Za razliku od većine disko hitova u pesmi “I Will Survive” jedini glas koji se čuje jeste glas Glorije Gejnor. Pesma je snimljena bez pratećih vokala. Takođe, Glorija ju je otpevala na skali višoj od one na kojoj inače peva.

Obrade

Na desetine umetnika obrađivale su “I Will Survive” održavajući renome pesme koja je sa pravom dobila epitet himne. Ujedno, u svakoj dekadi od kada je originalno objavljena pesma je bila na listi 100 najslušanijih zahvaljujući obradama. 80-ih R&B pevačica Safire je sa svojom verzijom “I Will Survive” bila na 53. mestu liste 100 najslušanijih, a džez verzija Šanti Sevidž bila je na 23 mestu 1996. Pussycat Dolls su obradile pesmu 2009. kroz svoj hit “Hush Hush” uz veliki uspeh, baš kao i kada je pesma otpevana u seriji “Gli” 2011.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader