Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Zašto su Megan i Hari dali svom sinu ime Arči Harison?

Autor Cosmopolitan.rs
Autor Cosmopolitan.rs

Pre nekoliko dana, Megan i Hari proslavili su prvi rođendan sina Arčija, o čemu su pisali mediji iz čitavog sveta.

Izvor: Shutterstock

6. maja 2019. godine rođeno je osmo praunuče kraljice Elizabete, ali bebino ime je objavljeno samo dva dana nakon njegovog rođenja. Neki kraljevski komentatori bili su sigurni da će Hari i Megan preferirati tradicionalno ime za svog naslednika. Na primer, ime Artur bilo bi veoma simbolično, jer sadrži referencu legendarnog britanskog kralja, čuvenog junaka mnogih legendi.

Velika uloga bila je i na imenima Spencera (prezime princeze Dajane, majke princa Harija) i Aleksandra (u čast grčkog i danskog princa Aleksandra - oca vojvode Edinburškog Filipa i pradeda princa Harija).

Međutim, Megan i Hari uspeli su da iznenade sve. Niko nije očekivao da će nazvati svoje prvo dete Arči Harison. Neposredno pre rođenja deteta, kraljevska stručnjakinja Katie Nicholl izjavila je za The Time da su se pojavile glasine da bi ovaj par mogao nazvati svoje dete nekonvencionalnim imenom.

Potom je objasnila da bi Megan možda želela da odabere jedno od imena svoje porodične istorije. Međutim, ove pretpostavke nisu potvrđene. Čim je ime bebe u Saseksu zvanično objavljeno, CNN Vorld izvestio je da Arči „ima nekoliko presedana u modernoj kraljevskoj porodici Velike Britanije“.

Nakon rođenja sina Harija i Megan nastalo je dosta različitih teorija o poreklu imena njihove bebe. Neki fanovi su se setili da je jednom prilikom Megan imala mačku Arčija, koju je jako volela, a prijatelji bivše glumice su za The Sun otkrili da je u detinjstvu skupljala stripove, čiji je glavni lik crvenokosi tinejdžer sličnog imena.

Međutim, čini nam se krajnje malo verovatno da je vojvotkinja odlučila da svog sina nazove ljubimcem ili izmišljenim likom, pa ćemo govoriti o drugim, verovatnijim (po našem mišljenju) verzijama. Dakle, kakvo značenje može da se krije iza imena njihovog sina?

Verzija 1: istorijska referenca

U čuvenom škotskom plemenitom klanu Campbell bilo je nekoliko Arčibalda (germansko ime). Jedan od njih - grof Arčibald Campbell, ušao je u istoriju svoje zemlje kao odlučan i odvažan protestantski vođa.

U stvari, on je bio šef škotske vlade tokom engleske revolucije i pokreta Pakta, učestvovao je u ključnim bitkama, čak je i sam kralj Karlo I tražio njegovu lokaciju početkom 1640-ih. Međutim, Arčibald Campbell sa svojim pristalicama snažno se protivio reformama nacionalne religije kojoj je predložio kralj, što je na kraju dovelo do rata.

Ipak, pad Karla I nije okončao sukob. Zamenio ga je lord zaštitnik Oliver Kromvel, koji je za razliku od svog prethodnika uspeo da pobedi Koventore i okupira Škotsku. Campbellu su odsekli glavu 1661. godine, spomenik mu je podignut u jednoj od Edinburških crkava nekoliko vekova kasnije.

Kao što znate, moderni predstavnici britanske kraljevske porodice pripadaju anglikanskoj veri, pa možemo pretpostaviti da ime sadrži referencu čuvenog i uticajnog grofa, koji se suprotstavio rimokatoličkim verovanjima.

Verzija 2: igra slova

Još jedna zanimljiva (i slatka) verzija porekla imena nastala je na Internetu i stekla je ogromnu popularnost među fanovima kraljevskog para. Puno ime bebine majke, dato joj je pri rođenju, zvuči kao Rachel Meghan Markle. Jedan od korisnika Tvitera skrenuo je pažnju na činjenicu da je na engleskom jeziku Arči gotovo anagram Rachel.

Odnosno, prilikom preuređivanja slova jednog od ovih imena možete dobiti drugo. Samo jedno slovo ne odgovara (u imenu Archie - „i“, u imenu Rachel - „l“). Međutim, veliko slovo „i“ izgleda isto kao malo slovo „l“, tako da možete zatvoriti oči zbog ove male razlike.

Ipak, drugo ime njihvog sina odražava se sa imenom njegovog oca. Harrison - od Engleza. Harrison - u govornom i pisanom jeziku je vrlo slična frazi "Harijev sin". Ne znamo jesu li Hari i Megan razmišljali o tome, ali u svakom slučaju, ova teorija je postala najomiljenija među većinom fanova.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader