Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Stvar koja vam neće pomoći da podignete samopouzdanje

Autor Dajana Papulić
Autor Dajana Papulić

Zaboravite na beskorisne mantre u koje ni sami ne verujete, a pokušajte sa podizačima koji stvarno deluju...

Svi smo kroz to prošli: ostavio nas je dečko, zabrljali smo na poslu, nismo bili pozvani na proslavu koju smo dugo čekali. Ove situacije mogu da poljuljaju samopouzdanje, a dobronamerni komentari mame i najbolje drugarice, često mogu samo da odmognu! Rečenice poput Prebolećeš za čas ili Ne brini, ti si iznad toga, na koje se oslanjamo da bismo ostali pozitivni, verovanto će imati potpuno suprotan efekat, kaže klinički psiholog Gaj Vinh u svojoj knjizi Emotional First Aid.

- Ukoliko u nešto ne verujemo, niko nas ne može ubediti u suprotno. Na primer, dečko koji vam se dopada vas odbije. Tada porodica i prijatelji kreću sa komplimentima tipa: Ti si odlična prilika ili On je na gubitku. Ukoliko i vi stvarno tako ne mislite, ove izjave apsolutno neće uticati na vaše samopouzdanje, šta više, biće vam gore - kaže Vinh.

Šta može pomoći

Bolja opcija: Mislite o svojim vrlinama i kvalitetima koje posedujete. Pomoći će vam, zato što u to stvarno verujete.

Umesto beskorisnih rečenica, mislite o stvarima koje možete da ponudite vašem partneru. Možda su to odanost, vernost i nežnost. Ove pozitivne osobine će vas podsetiti na to koliko ste divna osoba, a ako jedan tip to nije prepoznao, sledeći hoće.

Kako da ostanete na dobrom putu

Zapisivanje ovih pozitivnih osobina, neće pomoći samo da ih zapamtite, već će ostati duboko urezane u vaše pamćenje (dodatni plus je ako ih izgovarate naglas). Napravite spisak koji će sadržati pet ili deset stvari koje cenite kod sebe. Zatim izaberite jednu i napišite nekoliko rečenica, koje objašnjavaju zašto je baš ta osobina za vas ažna.

- Ako to radite jednom dnevno sa svakom stavkom sa spiska, to će biti izuzetno značajno za povratak vašeg samopouzdanja - kaže Vinh. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader