Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Naučnici su konačno otkrili: Zašto volimo da tračarimo?

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Ogovaranje zapravo gradi čvršću povezanost među ljudima, nego razmena pozitivnih primedbi!

Ako vas grize savest zbog toga što volite da tračarite, psihološkinja Loren Bege će vam olakšati problem. Ona naime tvrdi da je ogovaranje potpuno uobičajeno ponašanje.

- Oko 60 odsto ljudi vodi razgovore o osobi koja nije prisutna  - tvrdi ona.

A evo i zašto to toliko često radimo: Ogovaranje gradi jake društvene veze između pojedinaca jer su zajednička negativna osećanja mnogo snažnija od zajedničkih pozitivnih emocija.

Osobe koje se ne poznaju, osetiće veću bliskost ako podele nešto negativno o trećoj osobi, nego ako kažu nešto lepo o istoj. To je jedan od načina da pokažemo drugima da delimo iste vrednosti i smisao za humor. Svemu tome se dodaje i uzbuđenje zbog „bezobraznog ponašanja“, jer smo ipak vaspitani da budemo pristojni i dobri.

Ok, sve ovo ne znači da treba da date voljno svojoj potrebi za tračarenjem! Komentar tu i tamo, može da bude prihvatljiv, ali ako većinu vaših konverzacija čini ogovaranje, onda je to već znak da treba da preispitate sebe i svoje namere. Potrebu za ogovaranjem iskoriste za prepoznavanje tamne strane svog karaktera, što će vam pružiti mogućnost da se na kraju promenite i budete bolja osoba.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader