Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Šta znači biti odrasla osoba?

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Zavorite oči i zamislite odraslu i zrelu osobu za primer. Ko se pojavio. Mama? Tetka? Baka? Učiteljica iz osnovne? Niko od poznatih ličnosti?

Dakle, postavlja se pitanje gde su nestali modeli poželjnih idola među aktuelnim poznatim facama?

Svakako ih ne viđamo mnogo u današnjem pejzažu pop kulture. Štaviše, čini se da živimo u svetu kojim vladaju „odrasla deca“. Tu je 28-godišnja Kejti Peri, koja je opsednuta nail artom, peva o kačenju šašavih slika u pripitom stanju... Ili: 26-godišnja Ke$ha sa svojim obojenim licem i odećom u tehnikoloru. Na televiziji, tu je 30-godišnja Džes iz serije „New Girl“, koja, suočena sa opadanjem svoje plodnosti, kaže: „Sinoć sam zemičkom obrisala puter sa lica. A onda sam pojela zemičku. U suštini, upotrebila sam lice kao nož za puter“. Džes inače glumi mladolika 33-godišnja Zoi Dešanel, koosnivačica sajta Hello-Giggles, čiji naziv zvuci kao biser nekog trećaka.

Biti odrastao nekada je bilo jednostavnije. Završili biste školu, venčali se, zatrudneli, preselili se u zajednički stan, i bam! - odrasli ste. Ali taj put danas deluje simpatično retro, kao crno-bela vizija kako su stvari izgledale u prošlosti.

Ako ste mlada žena danas, velika je verovatnoća da je vaša majka u vašim godinama bila udata, imala decu i stan, kao stvari koje posmatramo kao odrednice odraslog doba. Danas, mi duže čekamo pre nego što izgovorimo sudbonosno „Da“ i odlažemo materinstvo. Prosek godina za zaključenje prvog braka u Srbiji za žene je 27, a za muškarce 30 godina. A da ne govorimo o lošoj finansijskoj situaciji zbog koje bismo se lakše popeli na Mont Everest, nego došli do stana u vlasništvu. Znači da ste sada u godinama kada je vaša baka Dara birala pločice, a vi još verovatno preterujete sa alkoholom i svađate se sa cimerkom zbog prljavih sudova.

Ipak, ova sloboda od preranog zasnivanja domaćinstva i svih obaveza koje idu uz to najvećim delom je sjajna. Za razliku od baka Dare, ne moramo da se skrasimo u 23. godini i imamo mogućnost da istražujemo različite profesionalne izbore pre nego što dobijemo decu. Ali stručnjaci kažu da nestalnost modernog odraslog doba može da bude štetna ako dozvolite da se predugo zadržite u adolescentskom stanju svesti.

Ima mnogo toga da se uradi između 20. i 40. godine. Ne žele svi iste stvari, ali bolje bi bilo da počnete da se bavite ostvarivanjem onoga što mislite da će vas usrećiti. Za inspiraciju, ugledajte se na Ninu Palmijeri, zvezdu serije „Sex Education“ koja je ostvarila odličan uspeh i veoma dobre kritike, pošto je autorka teme u vezi sa seksom uspela da prikaže bez tabua, ali i bez vulgarnosti. Nina je primer detinjaste odrasle osobe koja uspešno funkcioniše, u seriji i u realnom životu.

Savet? Ne smatrajte da ste protraćili ove prelazne godine i počnite da postavljate sebi ciljeve. Nije potrebno da stignete do kraja puta da biste odrasli; samo je potrebno da svesno živite život. I moguće je da istovremeno uživate u svemu što vole mladi i slušate Kejti Peri.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader