Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Istina o druženju sa bivšim

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Novo istraživanje predviđa koji par ima šansu da ostane u dobrim odnosima posle raskida…

Priznajte, koliko puta ste čuli ili izgovorili rečenicu: Možemo da ostanemo prijatelji?

Ako ste se ikada pitali da li osoba koja je izgovara u sred raskida to stvarno i misli, ili to kaže tek onako, sada imamo odgovor za vas: parovi koji su tokom trajanja veze bili zadovoljniji i bliskiji, imaju veću šansu da ostanu prijatelji kada se romantičan odnos završi, otkriva studija objavljena u časopisu Journal of Social and Personal Relationships.

Tokom studije, partnerima su postavljana pitanja o najrazličitijim temama, osmišljena tako da „izmere“ nivo posvećenosi u vezi. Posle prvog razgovora, parovi su dolazili na intervjue na svaka četiri meseca, tokom jedne godine.

Istraživači su se fokusirali na 143 para koji su raskinuli u nekom trenutku tokom te godine, postavljajući im pitanja o raskidu i tome koliko su ostali bliski sa svojim bivšim.

Ispostavilo se da visok nivo posvećenosti tokom veze može da bude značajan indikator bliskosti posle raskida. Drugim rečima, parovi koji su bili posvećeniji jedno drugom dok su bili zajedno, imaju veću šansu da ostanu dobri prijatelji posle raskida. Zanimljivo, na rezultate nije uticalo pitanje da li je ta osoba potegla raskid, ili je bila ostavljena.

Naravno, to što mnogi osećaju da je ispravno ostati u dobrim odnosima posle raskida, ne znači da to stvarno tako mora da bude. Ponekad je to zapravo vrlo loša ideja, jer može da vas sputa da nastavite dalje i prevaziđete bivšeg.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader