Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Kako da doživite najbolji seks svog života

Autor Ana Pantić
Autor Ana Pantić

Šta vi mislite? Šta je taj ključni začin dobrog seksa?

Nova studija predstavljena na godišnjem sastanku Američkog sociološkog udruženja otkrila je tajni sastojak koji vam je potreban da ostvaite najbolji seks u vašem životu. Iznenadićete se. Ili možda nećete.

Studija na temu veza, seksa i ljubavi, obuhvatila je 95 žena između 20 i 68 godina koje je intervjuisala dr. Bet Montemuro, sociolog na Univeritetu u Pensilvaniji. Mišljenje koje je preovladalo je da ljubav čini seks emocionalnim i fizički boljim.

Kakve veze ljubav ima sa time? Učesnici studije koji vole svoje seksualne partnere rekli su da se ne osećaju ukočeno i imaju više slobode da istražuju spostvenu seksualnost. „Žene osećaju poštovanje i poverenje od strane svog partnera kada u odnosu ima ljubavi“ rekla je dr. Montemuro, koja je opisala iskustva i istraživanja u knjizi  Deserving Desire: Women's Stories of Sexual Evolution. „Većina žena s kojima sam pričala izjavile su da je poverenje ključna stvar kada je u pitanju dobar osećaj u seksu. One nisu želele da se osećaju iskorišćeno.“

Naime, dr. Montemuro takođe je predstavila još jednu teoriju, a to je da ljubav čini da se žene osećaju bezbedno od društvene osude.

„Žene i dalje osećaju vrstu stida ukoliko upražnjavaju seks van veze. Ženama je takođe potrebno da osete ljubav da bi osetile da su dovoljno poželjne. Kada imaju seks u vezi koja je ispunjena ljubavlju, u većini slučajeva one ne posežu za socijalno društvenim potvrdama da su dobre u spavaćoj sobi. Ukoliko upražnjavaju seks bez ljubavi, čak i ako se lično ne osećaju loše zbog toga, imaju strah da će biti obeležene kao lake zbog toga,“ izjavila je ona. 

Naime, samo 18 od 95 intervjuisanih žena u studiji bilo je sigurno da ljubav nije neophodna da se ostvari dobra seksualna veza sa partnerom. Čak i one koje su rekle da ljubav ne mora biti sastavni deo spavaće sobe su potvedile da bi se svakako zbog nje osećale bolje. 

Jedna od učesnica studje, koja ima 31 godinu, rekla je: „Ja sam i dalje u stanju da razdvojim seks i ljubav, mnogo ljudi pokušava da ih upakuje zajedno, zaveže i to nazove odnosom. Ne smatram da možete potpuno isključiti emocije u seksu i ne smatram da se morate zaljubiti u onoga sa kim seks upražnjavate. Ja samo smatram da ukoliko imam jake emocije seks je bolji za mene, ali u isto vreme, smatram da imamo previše seksa i da o njemu sve manje suštiniski razmišljamo.“

Pa, da li je ljubav zaista obavezna za ostvarivanje dobre seksualne veze? Ne baš. Očigledno, ova studija obuhvatila je malu grupu od 95 žena i one su se možda osetile prinuđenima da odgovore na određeni način koji je baziran na nekom društveno odgovornom rasuđivanju koje je dr. Montemuro objasnila.  One su možda verovale da treba da se osećaju na određeni način kada su ljubav i seks u pitanju. Jasno je i da ono što seks čini neverovatnim za jednu osobu ne znači da će i za drugu. Takođe je interesantno da većina žena misli da ljubav čini seks fizički mnogo boljim, ne samo emocionalno.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader