Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

AAA: Ana Vujičić

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Devojka kojoj je padobranstvo najlepši deo života…

Negde između pohađanja škole za negu lepote, usavršavanja frizerskih veština i posvećenosti porodici i deci, Ana Vujičić svoje adrenalinske doze potražila je na nebu. Iskakanje iz aviona, slobodni pad brzinom od 300 km/h, letovi koje bi teško ponovio i agent 007… saberite sve to i dobićete cifru od 630 padobranskih skokova.

Kada ste u njenom društvu dok govori o svojim avanturama, nije vam jasno da li je u pitanju samo bujna mašta ili čista realnost. Ne možete sakriti sumnjičav pogled, a tek kada pokaže fotografije iz vazduha, ništa vam nije jasno. Jer, da li je moguće da su skokovi sa nekoliko kilometara iznad zemlje tako lagani da ih jedna pitoma i nežna devojka opisuje sa toliko opuštenim osmehom na licu…

Nedavno ste postavili nacionalni rekord. O čemu se tačno radi?

Udruženje žena - letača Srbije u saradnji sa Vojskom Srbije pokušalo je postavljanje nacionalnog mešovitog padobranskog rekorda u disciplini formacijski likovi. Cilj је bio da se u vazduhu, tokom slobodnog pada sa 4.000 metara, napravi grupna formacija od minimum 25 padobranki i padobranaca. Dakle, oborili smo rekord grupne formacije od 24 padobranca (24-way) u slobodnom padu, postavljen još 1992. godine.

Koje su još vaše discipline?

Ukratko, FreeFlying kada dvojica padobranaca za vreme slobodnog pada pokazuju koreografiju sastavljenu od različitih sekvenci i ponekad dostižu brzine od 300 km/h, što čini FreeFlying najbržom nemotorizovanim sportom na svetu. Zatim Relativ, koji izvodi više učesnika, a cilj je da se u određenom vremenu uradi što više likova koji su unapred zadati, i Wingsuit Flying, umetnost letenja korišćenjem specijalnog odela za skakanje zvanog wingsuit (odelo - krilo) koje ljudsko telo menja u profil krila i koje može kreirati uzgon. Wingsuit pravi profil krila materijalom koji popunjava prostor između nogu letača i između njegovog torza i ruku. Ova odela se takođe zovu i Birdman suit, odelo čoveka - ptice).

Kako je izgledao vaš prvi skok?

Desio se sa mojih 16 godina, posle tromesečne obuke. Pamtim ulazak u avion i momenat otvaranja padobrana, a još više pamtim doskok… kada mi se zbog jačine vetra naduvala kupola koja je počela da me vuče i vuče, jer nisam imala toliku snagu u rukama da je sama „ugasim“, iako nam je to bio deo obuke. Dotrčala su dva drugara i pomogla mi da obuzdam kupolu.

Zvuči napeto. Da li ste skakali noću?

Probaću da vam dočaram to fenomenalno iskustvo. Sama priprema je već pokrenula adrenalin u mojim venama. Pored osnovne opreme (padobrana, kacige, automata i visinomera), morali smo da stavimo i lampe. Jednu na padobran, a drugu na ruku. Sama atmosfera u avionu za vreme leta bila je opuštena i vesela. Posle smo pričali o tome kako je super osećaj dok gledaš sva ta osvetljenja u gradu. Dok se omladina sprema za izlazak, mi radimo nešto mnogo zabavnije… Leteli smo subotom uveče iznad grada.

Kada ste osetili najveći strah?

U situaciji kada sam prvi put morala da odbacujem glavnu kupolu i otvaram rezervnu… To znači da sam imala otkaz glavnog padobrana.

Kako ste se oslobodili tog straha?

Straha se oslobađaš tako što skočiš odmah još jedan skok. Klin se klinom izbija!

Više se uopšte ne plašite?

Uvek postoji mala doza straha, jer da ne postoji, pravile bi se gluposti.

Kako su reagovali vaši najbliži kada ste odlučili da se bavite ovim sportom?

Blago rečeno, mama je bila u šoku i očaju, mada sam roditelje par godina pripremala da ću sa 16 godina početi da se bavim padobranstvom… jer pre šesnaeste ti zakon ne dozvoljava da skačeš. Tata me je ipak nekako razumeo… Valjda je išao logikom Bolje da je podržim i znam šta radi, nego da se krišom bavi padobranstvom. Samo velika volja, upornost, istrajnost i ljubav prema ovom sportu me je održala jer nisam htela da dignem ruke od nečega za šta sam verovala da sam rođena i da za to vredi živeti i boriti se. Čak sam i tatu nagovorila da jednom skoči.

Koliko skokova ste izveli do sada?

Nešto više od 630.

Sa koje najviše visine?

Sa 5.000 metara.

Šta je to što vas vuče da skačete sa tolike visine?

Osećaj slobode i slobodan pad. Predivan pogled iz helikoptera ili aviona i kada skačem odnosno letim sa svojim dobrim prijateljima i posle skoka podelimo radost i ushićenje.

Kako muškarci reaguju kada čuju za vašu ljubav prema padobranstvu?

Uglavnom pozitivno. Najzanimljivije su im priče o skokovima u wingsuit odelu. Inače, 2007. godine postala sam prva žena u Srbiji koja je tako letela.

Kako se postaje AAA devojka?

To se ne postaje, takvi se jednostavno rodite!

Lična karta:

Datum i mesto rođenja: 18. 8. 1981. godine
Horoskopski znak: Lav
Emotivni status: U vezi, sin Aleksa (4,5 godine) i ćerka Andrea (1 godina)
Životni moto: Živi svaki dan kao da ti je poslednji!

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader