Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Zablude o piluli uzrokuju čak 15 miliona neželjenih trudnoća godišnje!

Autor Ana Pantić
Autor Ana Pantić

Da li i vi pripadate toj grupi? Ako je odgovor potvrdan, vreme je za edukaciju.

Milioni neželjenih trudnoća posledica su straha od modernih kontracepcionih sredstava, stoji u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije. Skoro 40 odsto žena izbegava kontracepciju zato što se boje zdravstvenih komplikacija usled korišćenja pilule, kondoma i spirala, potvrdila je analiza.

Oko 20 odsto žena ne koristi kontracepciju zato što podcenjuju rizik od trudnoće, ili što bi se reklo, čuvaju se uverenjem "ma, neće se to meni desiti". To je uzročnik za čak 15 miliona neželjenih trudnoća u svetu svake godine, potvrdila je analiza sprovedena u 35 zemalja sveta.

Prema izveštajima, tih 15 miliona od 16,7 miliona ukupnih trudnoća za godinu dana, moglo bi da se izbegne. Rizik od trudnoće je 14,5 puta veći ako se ne koristi kontracepciono sredstvo, a ako se koristi računanje plodnih dana i metoda "izvlačenja" na vreme, rizik je 2,7 puta veći. 

“Strah od zdravstvenih komplikacija najčešći je uzrok izbegavanja modernih kontracepcionih sredstava iako za to ne postoje naučni dokazi. Zdravstveni radnici zbog toga imaju misiju da edukuju populaciju. Time se može sprečiti broj abortusa, koji je svake godine u porastu”, istakao je dr. Hauard Sobel iz Svetske zdravstvene organizacije.

Jedno je sigurno, kondom vam ne može ni na koji način naškoditi, zato izbegnite kockanje i zaštitite se - imajte na umu da nije samo neželjena trudnoća ono o čemu treba misliti, već i nih seksualno prenosivih bolesti!

PROČITATJE VIŠE:Sva vaša pitanja o piluli za kontracepciju

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader