Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Mlada srpska pevačica osvaja američku R&B scenu!

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Teodora Pavlovska, jedna od najmlađih stipendista sa Balkana, u Njujorku priprema svoj kantautorski album za koji je i tekst i muziku napisala sama, a sama će ih i otpevati.

Teodora Pavlovska (1992) pre roka je prošle godine diplomirala na čuvenom muzičkom fakultetu Berkli (Berklee College of Music), a ovih dana u Njujorku privodi kraju pripreme oko snimanja svog prvog albuma. Ova mlada umetnica "stvara" muziku koja je uglavnom RIB i prati savremene svetske stilove, ali je posebno zanimljivo što je u nekoliko pesama "udenula" poznate motive iz klasične ali i nekoliko sentenci iz tradicionalne srpske muzike.

Diploma je tek početak

Uporedo sa srednjom Teodora je u Beogradu završila i srednju muzičku školu Vladimir Vučković, a glavni predmet bio joj je klavir. Takođe, paralelno je završavala i solo pevanje kod profesorice Ilone Kantor. To znanje joj je bilo dragoceno tokom studiranja na Berkliju, ali i sada tokom rada na svojim pesmama.

"Mislim da mi je ono dalo prednost nad ostalim muzičarima iz celog sveta koji se bore da budu primljeni i dobiju plaćenu školarinu na ovom prestižnom ali i najskupljem fakultetu na svetu," kaže Teodora i dodaje kako je, iako svesna da je diploma tek početak njene muzičke karijere, bila posebno zadovoljna jer je školovanje na Berkliju omogućilo da konkuriše i bude izabrana da peva sa zaista velikim zvezdama planetarne muzičke scene i da od njih uči.

Među zvezdana

Na Berkliju redovno se održavaju veliki koncerti jer su skoro svi predavači poznati umetnici. Posle audicije, na njima mogu da učestvuju i studenti. Teodora napominje da je na jednom od njih doživela nešto neverovatno jer joj se obratio čuveni kompozitor, tekstopisac i gitarista Led Cepelina, Džimi Pejdž. O ovom događaju, koji se odigrao prošle godine u maju, Teodora i danas priča sa posebnim ushićenjem.

"Veče pre nego što par stotina studenata na velikoj svečanosti dobije diplome u Agganis areni u BostonuBerklee College of Music je organizovao tradicionalni godišnji koncert na kojem je specijalna gošća bila Valeri Simpson. Ona je odabrala mene i još četiri devojke da tokom celog njenog nastupa pevamo prateće vokale. U prvom redu sedeo je legendarni kompozitor, tekstopisc i gitarista Džimi Pejdž kojeg sam prepoznala jer su moji mama i tata veliki fanovi Led Cepelina. Pred sam kraj koncerta Valeri je na scenu, kao počasnog gosta, pozvala Pejdža koji je došao direktno do mene, čestitao mi, i onda me poveo do sredine pozornice gde me je zagrlio i tako održao kratak govor o tome koliko je zadovoljan onim što se te večeri čulo na velikoj svečanoj bin," kaže Teodora.

Teodorini roditelji nisu imali mogućnosti da prisustvuju svečanosti, ali su gledali uživo prenos koncerta preko interneta.

"Znala sam tada da sam im se bar malo odužila za sav napor, rad i brigu oko mog izdržavanja tokom studiranja, za sve ono što se ne dobija uz stipendiju," ponosno kaže mlada umetnica.

Prateći vokal velikana

Teodora ima 23 godine života i isto toliko godina završene škole jer je istovremeno pohađala više njih. Od ranog detinjstva je nastupala na mnogim manifestacijama, a 2005. godine dobila je za akapela pevanje prestižnu nagradu tog vremena Zlatnu sirenu grada Beograda. Ipak, svojim najvećim uspehom tokom školovanja i studiranja smatra kratku ali značajnu karijeru pratećih vokala velikanima koji su već zauzeli mesto u enciklopedijama najvećih interpretatora i kompozitora sveta.

Berkli je na jutjubu postavio dvadesetak tih nastupa na kojima Teodora peva prateće vokale za dobitnice Gremmy nagrada (Peti Ostin, Džeri Alen, Valeri Simpson).

Ponosna na humaitarne koncerte

Sa značajnim imenima američke i svetske muzičke scene Teodora je nastupala na više koncerata i povodom obeležavanja značajnih jubileja kao što je Memorial Day koji se u Bostonu održava svakog 11. septembra kao uspomena ne teroristički napad u Njujorku 2011. godine. Takođe, sa svojim kolegama je učestvovala u nizu humanitarnih koncerata a jedan od njih bio je posvećen i našoj zemlji.

"Samo dva dana posle strašne poplave u Obrenovcu mi studenti smo organizovali koncert uz podršku našeg Univerziteta. Prikupljena sredstva poslali smo preko Fondacije Divac u Srbiju," seća se Teodora i kaže da je ista grupa studenata ranije organizovala koncert i snimila spot za pomoć ugroženima posle zemljotresa u Turskoj.

Teodora krupnim koracima hoda prema svom snu koji je zamislila još kao veoma mala.

Izvor: Antistres vodič.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader