Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

7 strategija koje vam mogu pomoći da ostvarite baš sve što želite

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Ukoliko želite da živite svoje snove, a ne samo da ih sanjate ovih 7 strategija za ostvarenje će vam dobro doći!

Zapisite svoje ciljeve

Dr. Gail Matthews, profesorka na Dominikanskom Unverzitetu u Kaliforniji, u svojoj studiji o postavljanju ciljeva, dosla je do rezultata da je 42% verovatnije da će osoba da potigne cilj koji je postavila ako ga je zapisala. Kada zapišete šta je to sto biste želeli da postignete i stavite taj cilj na papir, vi ćete ga  zapravo učiniti zvaničnim i vidljivim, što ce vam dalje pomocći da ozbiljnije pristupite ostvarenju istog.

Napravite ploču vizija

Slično kao i sa zapisivanjem ciljeva na papir: kada imate jasnu i konkretnu viziju šta je to sto želite da postignete onda cete imati “podsetnik” I “pravac” u kojem pravcu da razmisljate i delujete. Viziju ploča mozete napraviti u vidu kolaza sa slikama vasih ciljeva i snova koje želite da ostvarite i postavite je na vidljivo mesto, gde ćete moci da je gledate svakoga dana. Ukoliko provodite mnogo vremena za računarom mozete napraviti i eletkronsku ploču vizija (to moze biti tajni Pinterest board ili kolaž sa fotografijama i natpisima koje ćete držati kao pozadinu na dekstopu…).

Donesite odluku da ćete se posvetiti ostvarenju svojih ciljeva

Kako biste nešto ostvarili nije dovoljno samo da želite. Najpre je potrebno je da donesete ODLUKU da ćete se posvetiti ostvarenju svojih želja, a zatim da ćete je pretvoriti  u konkretne ciljeve.

Umesto ”Ja zelim da odem na putovanje iz snova” ili “Ja bih volela da radim svoj posao iz snova”, donesite sledeće odluke:

“Ja cu da odem na putovanje iz snova”.

“Ja cu da radim svoj posao iz snova”.

“Brainstorming” za ostvarenje ciljeva

Napisite listu mogućih rešenja i načina kako biste mogli ostvariti svoj cilj što god to bilo. Budite kreativni i istražite svaku moguću opciju. Na primer, u slučaju da želite uštedite ili zaradite više novca kako biste mogli da priuštite putovanje iz snova, kupovinu stana ili automobila, ta lista moze izgledati ovako:

 • Štedeti  X sumu novca svakoga dana narednikh 12 meseci
 • Potraziti dodatni posao tokom vikenda
 • Pretvoriti svoj hobi (na primer pisanje, izradu nakita, slikanje…) u izvor prihoda
 • Poducavati neku veštinu u kojoj ste dobri (na primer davati časove engleskog ili nemackog jezika) 
 • Počnite da prodajete nešto (na primjer katalošku kozmetiku, kolače iz domaće radinosti…)
 • Prodajte nesto što više ne koristite
 • Potraziti cimera s kojim biste podijelili troskove stanovanja
 • Otkazati neke canarine ili pretplate na magazine za godinu dana
 • Raditi manikir i pedikir sami doma umjesto u salonu godinu dana
 • Prodajte nešto što vise ne koristite
 • Potražite cimera s kojim biste podelili troškove stanovanja
 • Otkažite i neke pretplate na magazine na godinu dana
 • Radite manikir i pedikir sami umesto u salonu.

Izvor: Cosmopolitan

Napravite konkretan plan akcije kako ćete ostvariti svoje ciljeve

Kada ste napravili brainstroming u svrhu ostvarenja svojih ciljeva, odaberite jedan ili  nekoliko njih koje ćete sprovesti u akciju. Važno je da plan  bude konkretan, vremenski ograničen i da pršti odlučnošcu (na primer: Počeću da dajem časove engleskog jezika narednih 12 meseci, kako bih zaradila dodatni izvor prihoda koji će mi poslužiti za putovanje iz snova).

Motivacija je vozilo do uspeha

Što god da ste odlučili da želite da ostvarite važno je da održite dovoljan nivo motivacije da biste istrajali u tome. Kada početnicki entuzijazam opadne, a izazovi počnu da se nižu jedan za drugim, prihvatite  da će vam motivacija malo opasti i umesto samokritike i sumnje recite sebi da ste vi dovoljno jaki i podsetite se šta ste to u prošlosti sve ostvarili i koliko bi vam značilo da vam se željeni cilj ostvari (tu će vam pomoći onaj papir na kojem ste zapisali svoje ciljeve i ploča vizija).

Zatražite podršku

Kada imamo nekoga ko nas stalno vreme bodri i podržava u ostvarenju nasih ciljeva, mnogo nam je lakše da prođemo kroz periode kada nam opadne početnicka motivacija ili nam zatrebaju kreativna rešenja. Imati prijateljicu (koja vam ne zavidi i zaista vas podrzžava) ili blisku osobu koji će vas bodriti, podržavati, podsećati da ne odustajete i da nastavite dalje je odskočna  daska u trenucima samopreispitivanja 

Ukoliko imate vise ciljeva koje želite da ostvarite, a pritom i da živite punim plućima, unajmite life coach-a, health-coacha ili business coach-a koji će vam pomoći da svoje ciljeve ostvarite brze, efikasnije i lakše. 

Piše: Danijela Jokic Vaislay, life coach

Njene tekstove možete čitati i ovde  www.kissofhappiness.com

Inicijalizacija u toku...
loader