Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Ne menjajte se: Ove "negativne" osobine vas zapravo čine inteligentnom osobom

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

I to nismo rekli mi, već su naučnici dokazali!

Ostajanje budnim dugo u noć, redovno korištenje psovki ie život u neorganizovanom domu, odnosno haosu, nisu osobine koje su najbolje prihvaćene u društvu.

Od svima poznate pretpostavke da je korištenje prostih reči znak nedostatka inteligencije do kulturnog učenja izreka kao što su "ko rano rani dve sreće grabi" i "manje je više", nas navodi na karakteristike kojima ne želimo da budemo opisani.

Ljudi koji poseduju neku (ili sve tri) od tih "negativnih" osobina, verovatno su bili podstaknuti (naterani) da ih promene barem jednom u životu. Ali, ako ih i dalje posedujete, ne brinite - imamo dobre vesti za vas.

Jednostavna promena perspektive i malo naučnih dokaza baca novo svetlo na ove stereotipno "loše" osobine.

Novinar Business Insidera, John Stanley Hunter nedavno je sproveo istraživanje ispitujući ove tri osobine, te njihov odnos na inteligenciju. Prema Hunterovom istraživanju koje je bilo poduprto sa tri psihološke studije, a to su - da li koristite proste reči, da li ostajete budni do kasno i da li više volite da vam je nered u kući od organizacije, sve ovo se može naučno tumačiti kao znak inteligencije.

Izvor: Cosmopolitan

Hunter navodi tri odvojene studije objavljene između 2010. i 2014. godine koju su pokušale da razotkriju negativne stereotipe i raščlaniti neobične navike nekih od istorijskih najbriljantnijih umova.

Iako je metodologija varirala od studije do studije, svaka je merila negativne navike u odnosu za i protiv IQ-a - svaka od njih dokazala je da osobe koje poseduju te "negativne" osobine poseduju i viši koeficijent inteligencije od grupe ispitanika koja se kune da ne poseduju te osobine.

Iako nije kulturno cenjeno, ovi rezultati objašnjavaju neke od bizarnih životnih navika najboljih i najpametnijih ličnosti - Albert Ajnštajn je bio potpuni aljkavac, Vinston Čerčil je bio noćna ptica, a pisac Alen Ginzberg je bio poznat po svojoj bestidnosti. Ima smisla?

Izvor: wall.hr

Inicijalizacija u toku...
loader