Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Da li biste lažirali pobačaj kako biste se osetili voljeno?

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Ili izmislili problematičnu trudnoću kako biste dobili tuđu pažnju? Ili tumor na mozgu kako biste zadržali dečka? Ove žene su to učinile. I žao im je zbog toga

„Nema otkucaja srca, nema bebe“, glasio je Anin novi post na forumu Babycenter.com 9. jula 2013. godine. Bio je to poslednji u nizu postova 26-godišnje medicinske sestre koja je zatrudnela deset nedelja pre svog venčanja. Sve je bilo u redu do tri dana pre ceremonije, kad je počela da krvari. Zabrinuta, odjurila je kod doktora koji ju je umirio rečima da bebino srce i dalje uredno kuca. Tad je Ana prvi put potražila emotivnu podršku na forumu majki koje imaju rizičnu trudnoću ili nisu uspele da je iznesu do kraja. Venčanje je održano, ali kad se vratila s medenog meseca, usledili su novi šokovi - prvi ultrazvuk nije pokazao da je nosila blizance, drugi jeste, ali pokazao je i kako se više ne čuju otkucaji srca. Plodovi se nisu razvili, Ana je ostala bez svojih bebica. Čim je na forumu objavila tužnu vest, zatrpale su je poruke drugih majki koje su proživele slične traume. 

„Ne prođe dan a da se ne setim svojih anđela”, napisala je. Poslušala je savet žena koje su joj predložile da im svejedno odabere imena i nazvala ih Čarls i Tajler. „Napravite božićne kugle s njihovim imenima tako da nikada ne budu zaboravljeni“, predložila joj je jedna majka. 

Ana je uskoro ponovno zatrudnela. Ovaj put je čekala devojčicu, kako se pohvalila ženama iz grupe podrške. A onda, tri dana pre datuma na koji je izgubila blizance, ostala je i bez svoje curice. Svi na forumu saosećali su sa njom, tešili je i hrabrili. Ono što bi ih ipak više šokiralo jeste prava istina: Ana nikada nije bila trudna! Ona je zapravo 40-godišnja bivša medicinska sestra koja ima dvoje usvojene dece. Ima više lažnih profila na sličnim forumima i na svakom drugačiju „tužnu priču“.

Upoznala sam je preko prijatelja koji je doktor, psihijatar Marka Feldmana koji je napisao knjigu o tom poremećaju - Minhauzenovom sindromu. Reč je o mentalnom poremećaju osoba koje se iz potrebe za tuđom pažnjom pretvaraju da su bolesne, namerno se povređuju ili pokušavaju na sve načine da se razbole (piju zagađenu vodu ili sredstva za čišćenje, nanose sebi bol noževima ili nekim drugim oštrim predmetima...). Oko devet posto bolničkih pacijenata pati od tog sindroma. Postoje slučajevi osoba koje su falsifikovale lekarske nalaze i nepotrebno se podvrgavale ozbiljnim zahvatima poput mastektomije. 

Nastavak na sledećoj strani...

Osobe sa sindromom izmišljaju simptome i bolesti, a otkako postoje internet forumi mogu to da rade iz sigurnosti sopstvenog doma. Poput Ane. „Da moje komšije znaju šta radim, ne bi verovale. U predgrađima poput ovoga žene s mužem i dvoje dece ne upuštaju se u takve stvari“, kaže Ana koja ne može da pomogne sama sebi, niti da odoli radnjama koje svakodnevno obavlja. Ona čezne za tuđim prihvatanjem i pažnjom do te mere da je to postala njena zavisnost. Anin lažni život počeo je u maju 2013, u vreme kada je bila domaćica, kod kuće školovala svoje dvoje dece i dosađivala se. Prvo je izmislila profil 40-godišnjakinje Keli koja je izgubila bebu, a onda postala izmišljena Ana - lepa, vitka i srećno udata. Sve ono što prava Ana nije bila. Nije baš sve bilo izmišljeno: ona je zaista imala dva spontana pobačaja, ali mnogo godina ranije. 

„Bila sam ljubomorna na svaku ženu koja je dobila biološko dete jer je meni ta sreća uskraćena“, priznaje. Posle godina frustracije, tuge i neuspešnih pokušaja usvojila je dvoje dece, ali jedno od njih, ispostavilo se, ima psihičkih problema. „Želela sam da pobegnem od svoje teške svakodnevice pa sam utehu našla na forumima na kojima su se okupljale majke mrtvorođene dece i žene koje su imale spontani pobačaj. Ja sam tešila njih, one su tešile mene i sviđao mi se osećaj da sam nekome potrebna i da je neko uvek tu za mene. Priznala je šta radi psihijatru koji ju je u to vreme lečio od depresije i anksioznosti i savetovao joj da prizna to i ženama sa foruma. Bile su zgrožene. Pogotovo Amanda Karmodi (31), moderator grupe za podršku žena koje su imale spontani pobačaj, koja ih je i sama imala šesnaest. 

Anu je upoznala u vreme kada je, tri meseca pre termina, rodila sina. Poživeo je samo nekoliko dana. „Bila mi je potrebna podrška i pronašla sam je u grupi, a mislila sam da i Ana proživljava slično i da smo tu jedna za drugu“, priča Amanda. Ove dve žene su se zbližile iako se nikad nisu videle uživo pa su svakodnevno razmenjivale gomilu poruka. „U jednom trenutku mi je sve to postalo previše, moj i tuđi bol, pa sam se povukla sa foruma. Kad sam se vratila, ni Ane više nije bilo. Ostavila sam poruku: ,Ana nedostaješ mi, javi se’, posle čega su mi ostale žene sa foruma ispričale da je njena priča obična izmišljotina i laž. Da su barem mojih 16 spontanih pobačaja bili lažni, a ne traumatična iskustva“, zaključila je Amanda. 

Ana je izmislila pobačaje da bi dobila tuđu pažnju, a Marla da bi zadržala muškarca. „Denis i ja bili smo u vezi godinu dana kada mi jedan dan nežno saopštio da to za njega više nije to. Bila sam u šoku. Preklinjala sam ga da razmisli, da pokušamo još jednom, ali delovao je kao da je siguran u svoju odluku. Sledeće jutro sam se probudila i tačno znala što želim da uradim. Nazvala sam ga i zamolila da se nađemo na ručku. Rekla sam mu da sutra dobijam nalaze pregleda mozga na koji sam išla zbog čestih glavobolja i da bi mi puno značilo da ostane u stanu do vikenda jer ne želim da budem sama kad dobijem nalaz. Pristao je. 

Kad se sledeće popodne vratio s posla, sedela sam na kauču u potpunom mraku i plakala. Pitao me šta se dogodilo i rekla sam mu da imam tumor na mozgu i da za mesec dana moram na operaciju. Zagrlio me i rekao da će biti uz mene i da ćemo to zajednički pobediti. Nikad nije bio bolji prema meni nego narednih mesec dana. A meni nikad nije bilo gore jer sam morala da smislim kako da moj izmišljeni tumor nestane, a da on ne sazna da sam lagala. Kako se bližio „dan operacije“, bila sam sve nervoznija. On je insistirao na tome da me odveze u bolnicu i nikako nisam mogla da ga odgovorim od toga. Na kraju sam se slomila i priznala mu da sam sve izmislila kako bih ga zadržala. Rekao mi je da moram da krenem kod psihijatra i da ne želi ikada više da me vidi. Ne znam odakle mi poriv da izmislim nešto tako grozno, valjda sam ga previše volela i bila u stanju da uradim sve da ne ode od mene. Stidim se, ali sad je prekasno“, ispričala je Marla. 

Ne postoje samo ljudi koji izmišljaju lažne identitete, nego i oni koji izmišljaju lažne bolesti. I to ne rade kako bi se dokopali novca ili neke druge materijalne koristi, već pre svega zbog emotivnih razloga. Željni su tuđe pažnje pa na taj način pokušavaju da je dobiju, skloni su depresiji, osećaju se nevoljeno i zanemareno, a tako pokušavaju da „ugrabe“ što više tuđih emocija za sebe. 

Evo još nekoliko fenomena za koje verovatno niste čuli...

Eidetsko pamćenje

Fotografsko ili eidetsko pamćenje sposobnost je pojedinaca da se sete slika, zvukova i ostalog s neverojatnom preciznošću. Neke osobe sposobne su da gledaju sliku samo 30 sekundi, a da zadrže gotovo savršeno fotografsko sećanje na nju i pošto im bude izvan vidika.

Sindrom Alise u Zemlji čuda

Ovaj poremećaj iskrivljuje prostor i vreme pa oboleli neke stvari vide većim nego što jesu, a druge umanjenim. 

Kapgrasova iluzija 

Oboleli veruje da je neko njemu blizak (partner, roditelj…) zamenjen prevarantom koji deluje identično, ali nije ista osoba. Nazvan je prema doktoru koji je poremećaj prvi opisao. Može biti posledica demencije, šizofrenije ili povrede mozga.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader