Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Banksy: Slika od preko milion dolara uništila samu sebe (FOTO)

Autor jvisnjic
Autor jvisnjic

Kako biste vi reagovalii?

Nakon što je neko nedavno kupio na aukciji u prestižnoj aukcijskoj kuci Sotebi sliku poznatog uličnog umetnika Banksy, samo par trenutaka od kupovine, mogao je da vidi, ali uništenu.

Bukvalno svega par trenutaka nakon što je aukcionar lupio čekićem i ozvaničio da je slika prodata za 1,4 milion dolara, platno je uništeno! 

Poznata slika Devojčica sa balonom, na kojoj je dete koje je pustilo crveni balon u obliku srca, prošla je kroz skriveni šreder u ramu.

Doduše, nije do kraja - gornja polovina je ostala netaknuta.

Banksy, svetski poznat umetnik, čiji je pravi identitet i dalje misterija, okačio je sliku na svom Instagramu i ispod je napisao: "Ide, ide, otišlo." (Aluzija istovremeno i na reči koje upotrebljava aukcionar, međutim koje mogu istovremeno da se odnose i na balon na slici, ali i na samo platno koje je prošlo kroz šreder.)

Takođe je okačio video na kojem je potvrdio da je tajno instalirao mehanizam koji će uništiti platno u slučaju da slika jednog dana završi na aukciji. U opisu videa je stavio: "Potreba za uništavanjem je kreativna potreba - Pikaso."

Još uvek nije jasno šta je bio okidač, to jest kako je šreder pokrenut. Sumnja se da je Banksy bio prisutan inkognito na aukciji i da ja on sam pokrenuo napravu.

Sada se polemiše da li je ovo delo izgubilo na vrednosti, ili je zapravo još više dobilo na ceni, jer se do sada nijednom nije desilo da tek prodata slika bude napola uništena.


Šta vi mislite o ovom potezu?


Priredila: Jelena Višnjić

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader