Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Kada ćete prestati da dajete sebi sva ta LAŽNA obećanja?

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

New year - new me? Da li uopšte možete da prebrojite koliko ste puta ovo rekle sebi? Upravo zato imamo jedan zadatak za vas - 2019. godinu ćete provesti bez rezolucija.

Nema osobe na planeti koja nije novih 365 dana započela mislima da baš ove godine okreće drugi list, novo poglavlje svog života, novi pogled na svet. A kad dođe taj famozni datum, sve ostaje isto, osim možda činjenice da kalendar pokazuje drugačiji broj i da polako trošite dane nove godine. I dok čitate ovaj tekst, možda vam je negde zakopana u podvesti misao da ste obećali sebi da ćete više vremena provoditi na vazduhu ili uz stručnu literaturu, a vi ste u ovom trenutku uživali svim čulima čitajući Cosmo.

Da li to znači da je to bio protraćen trenutak jer zadatak nije ispunjen? Ili dokaz da obećanja izrečena u prazničnoj euforiji nemaju dug rok trajanja. Svi dobro znamo kojim tokom to ide, na početku svake godine zadate sebi zadatak, nekoliko dana ili čak nedelja držite se, donekle, svojih rezolucija, a zatim sledi gotovo uvek neizbežno vraćanje na fabrička podešavanja. I jedino pitanje koje se ovde nameće jeste zašto to sebi radite?

Zašto dajete sebi lažna obećanja za koja znate da ih nećete ispuniti, bar ne na početku godine? Energiju koju trošite na napor da smislite rezoluciju koja će na kraju završiti kao neuspeli eksperiment zamenite onom čija realizacija može početi odmah. 

Povezane vesti

Da možemo da se vratimo u prošlost, sigurno bismo  pokušali da pronađemo krivca zbog kojeg su nama omiljeni praznici postali nevidljivi pritisak da postanemo bolja verzija sebe (jer ko uopšte tvrdi da već sada nismo). Svakako je poželjno vežbati, čitati pametnije knjige, slušati bolju muziku, biti pozitivan, ali ne zato što neko to očekuje od vas ili ste obećali sebi u ponoć.

Dozvolite sebi luksuz da kažete NE svim novogodišnjim obećanjima, da viknete NE onima koji vas pitaju šta planirate, šta ćete uraditi, šta ste obećali da više nećete raditi.

Ostavite mesta samo za sitnice za koje znate da će vas usrećiti, unaprediti i koje su vam neophodne za bilo kakav razvoj. Zašto ne biste probali da 365 dana živite osluškujući svoje prave potrebe i želje, bez potrebe da lažete sebe da ćete od narednog meseca propustiti onaj ukusan hamburger kako bi vam kupaći kostim stajao savršeno.

Na kraju godine kada sumirate utiske jedino će biti bitno koliko ste vi lično zadovoljni i srećni sobom i svojim životom, a ispunjenje neke norme nikoga neće zanimati, pa ni vas uostalom.

Povezane vesti

Jedno istraživanje na Univerzitetu Pensilvanija pokazalo je da nisu sva obećanja uzaludna, ali i da su ostvariva samo ako ih realno postavite i zapišete. U tome se zapravo i krije recept!

Kada napravite svoje mini-planove, pobrinite da oni budu zaista realni i ostvarivi. Tek kad ispunite taj deo slagalice, krenite ka onim koja su definisana kao nemoguća (iako u našem Cosmo rečniku takva reč ne postoji).

Ali ne od 1. januara, ne od novo meseca, već onog trenutka kada ste spremni da osvojite svet. I jedina stvar koju treba da obećate sebi baš svake godine jeste bezbroj nezaboravnih trenutaka i osmeha, zato što su to sitnice koje život na planeti Zemlji čine divnim. Ne neka nevidljiva obećanja donesena jer to tako treba, mora ili neko očekuje od vas. 

Na sledećoj strani pogledajte 3 načina da ipak ispunite rezolucije (ako ne možete bez njih).

Pretvorite svoju želju u odluku

Koliko god maštali o određenoj situaciji, sve dok je ne pretvorite u čvrstu odluku teško da će naći svoj put do ostvarenja. Želja da promenite posao neka bude vaša ovogodišnja obaveza i nemojte posustajati dok ona ne postane stvarnost i pošaljete bivšim šefovima razglednicu sa savršenog novog radnog okruženja ili vizitkartu svoje nove firme. 

Povezane vesti

Postavite realne ciljeve i rok njihovog izvršenja

Maštanje o čarobnom putu na Mars jeste inspirativno, a trenutno i neizvodljivo, kao i to da postanete milioner do sledeće godine. Zato se koncentrišite na ono što zaista možete  da ostvarite i što će vas učiniti ponosnim i zadovoljnim. Naravno, uvek se možete prijaviti u NASA-u ili odigrati loto listić i nadati se najboljem rezultatu, ali do tada radite na onim dostupnim ciljevima. 

Radite na sebi svaki dan (dobro, ne mora baš svaki)

Vikendom priuštite sebi trenutke zadovoljstva, a na dnevnom nivou sigurno možete da radite neke sitnice koje će vas unaprediti u svakom smislu. Jedno istraživanje pokazalo je da je i 4 minuta vežbanja dnevno dovoljno da se zategnete i ostanete u formi, ako je jedna od vaših želja zgodnije telo. Zato, nema izgovora i lažnih obećanja, jer i sitnim koracima može se stići do cilja (setite se priče o kornjači i zecu). 

Tekst: Spomenka Marić

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader