Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

"Ne budite mesečara", "vino uspavljuje"... Svi mitovi o spavanju!

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

U koji vi verujete?

U neke od ovih mitova o spavanju verovatno i vi verujete, ali evo šta je istina!

U zanimljivom istraživanju koje je sprovela aplikacija za spavanje i meditaciju Calm, učestvovalo je više od 4.000 odraslih ljudi iz Velike Britanije, Francuske i Amerike, a evo u koje mitove najveći broj njih veruje.

Hladan vazduh će vas razbuditi

Mnogi veruju da će ih hladan vazduh održati budnim, pa zato otvaraju prozore u kolima dok voze. Verovatno zvuči očigledno, ali to što vam se spava nije znak da treba da otvorite prozor, već da ste umorni i da vam treba pauza. Ni u kom slučaju ne vozite pospani!

Mozak se odmara kad spavate

Svakako, potrebna vam je pauza i potreban vam je san, ali mozak je ipak prilično aktivan i dok spavamo, što mnogi ispitanici nisu znali. Mozak se praktično nikad "ne isključuje", a posebno je aktivan u REM fazi sna.

Ne treba da budite nekoga ko mesečari

Ovaj mit je toliko uvrežen, da 48 odsto ispitanika veruje u to! Međutim, može biti čak i opasno ako ne probudite mesečara, posebno ako je, recimo, blizu stepenica.

Osobu koja mesečari pokušajte da usmerite ka krevetu i ne brinite ako se probudi - bezbedno je.

Ako ne možete da spavate, ostanite u krevetu

Ukoliko vas muči nesanica ili se budite tokom noći, ležanje u krevetu vam je verovatno noćna mora. Ali, nećete brže zaspati ležeći u krevetu. Kada se mučite da zaspite, bolje je da ustanete na nekoliko minuta i pokušate da se opustite čitajući knjigu, recimo, a onda se vratite u krevet kada osetite da vam se spava.

Možete da nadoknadite manjak sna

Ako tokom nedelje ne spavate dovoljno, ne očekujte da to možete da nadoknadite time što ćete za vikend spavati duže.

Alkohol pomaže da zaspite

Mnogi misle da čaša vina pred spavanje može da ih uspava, ali to je zapravo loša ideja. Alkohol loše deluje na spavanje i sve su šanse da ćete se buditi tokom noći.

Hrkanje je uvek bezazleno

Četvrtina ispitanika veruje u to da je hrkanje bezopasno. Najčešće i jeste, ali može da bude i simptom opasnog poremećaja u spavanju, apneje spavača, i praćen je umorom i pospanošću tokom dana.

Sir je kriv za noćne more

Verovali ili ne, u ovaj mit veruje 22 odsto ispitanika - ako uveče jedete sir, imaćete noćne more! Naravno, to je potpuna glupost i sir bi čak mogao da vam pomogne da bolje spavate jer sadrži triptofan, koji pomaže telu da proizvodi više serotonina.

Povezane vesti

Povezane vesti

Izvor: Mondo.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader