Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Tips and tricks za spavalice: Ovo će vas razbuditi!

Autor sofistankovic
Autor sofistankovic

Teško vam je da se ujutru probudite? Držite se sledećih saveta i prebrodite ovaj problem!

Evo nekoliko stvari koje možete da uradite, prema savetima dr Džojs Valsleben koja proučava poremećaje u spavanju na Univerzitetu u Njujorku.

Držite se rasporeda spavanja

Utvrdite koliko sna vam je dovoljno i odredite vreme do kojeg svake večeri morate da budete u krevetu. Spavanje ima veliku ulogu u tome kako ćete se probuditi narednog jutra.

Dr Valsleben kaže da je raniji odlazak u krevet najlakša i najefikasnija promena koju možete da napravite. "Možda će vam na početku biti teško da zaspite, ali navići ćete se".

Hidrirajte organizam

"Pobrinite se da hidrirate organizam pre odlaska na spavanje, a nije loše ni da držite čašu vode pored kreveta, u slučaju da se probudite tokom noći. Ako hidrirate telo, ujutru biti manje ošamućeni".

Naravno, pazite i da ne preterate, da se ne biste tokom noći budili da idete u WC.

Gledajte TV

U ovom slučaju, gledanje TV-a može da vam pomogne jer imitira dnevno svetlo.

"Izloženost dnevnom svetlu u trajanju od 20 minuta može da pomogne, ali možete i da koristite neke uređaje koji imitiraju sunčevu svetlost", kaže dr Velsleben.

Ne odlažite alarm

Pa, sigurno ste već čuli da odlaganje alarma samo otežava ustajanje iz kreveta.

"Saglasna sam sa tim, nema odlaganja alarma! To je gubljenje dragocenog vremena. Ili spavajte ili ustanite, eliminišite ovo 'između stanje' ako možete", savetuje dr.

Kupite psa

Ukoliko imate uslova za to, kupite krznatog prijatelja koji će svakog jutra od vas "zahtevati" šetnju. To će vam biti dodatni razlog da ustanete i razbudite se.

Vežbajte

Mnogi ljudi koji su jutarnji tipovi to duguju jutarnjim vežbama. Kažu da ih to motiviše jer kad obave trening, zadovoljni započinju dan jer su nešto već obavili. Takođe, to će razbuditi ceo organizam i stimulisati ga.

Doručkujte

Ili preciznije, dobro doručkujte – u to se ne računa keks koji ćete uzeti na putu do posla. I izbegavajte šećer jer će vam ubrzo "srozati" energiju pa ćete biti još ošamućeniji.

Dr Velsleben, ali i drugi stručnjaci, savetuju da za doručak unesete protein, koji će vam dati trajniju energiju.

Izvor: Mondo.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader