Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Zašto su žene naporne?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

U muško-ženskim odnosima nema pravila po kojima se igra. Stereotipi trijumfuju i u ovom segmentu života pa su tako muškarci ti koji odlučuju da li su pripadnice lepšeg pola previše zahtevne. Da li je to zaista istina otkriva Cosmo ...

Piše: Maja Bunčić

Kada sam došla na ideju da se bavim ovom tematikom, bila sam apsolutno sigurna u to zašto sam naporna, zašto su moje drugarice ponekad teške, pa i moja majka na kraju, ali sam želela da otkrijem da li i koliko grešim, šta o tome misli jači pol, kao i poznate ličnosti. 

Da smo naporne, to mi je bilo sasvim jasno - žene smaraju jer su uvek bile emotivno hrabrije ili jednostavno emotivnije ili na kraju snažnije u takvim odnosima. Ali nikako mi nije bilo ok što ova karakteristika ima toliko negativan prizvuk i što je uglavnom muškarci koriste kao opis žene čije „uporne priče“ više nisu mogli da trpe.

PRIMER IZ OKRUŽENJA

Kada ste poslednji put čuli da je neka ženska osoba svom nesrećnom dečku poslala SMS u kome mu saopštava da je kraj, a pre toga je spakovala sve svoje stvari i iselila se iz zajedničkog stana? Ja nisam nikada, a za obrnutu situaciju sam čula poslednji put pre nekoliko dana. Štaviše, neki muškarci su mi lično, potpuno ubeđeni u ispravnost onoga što govore, objašnjavali da su baš to uradili (na ovaj iz mog ugla bahat i svirep način) jer nisu mogli da podnesu dramu. Priča samo otežava stvari. Mi bismo tada smarale sasvim sigurno, tražile objašnjenja, prosto bile naporne, a ponekad nema više šta da se kaže.

Istina je da se ne može okriviti kompletan muški rod za ovakvo, pre svega nevaspitano ponašanje, kao ni kompletan ženski rod da je naporan. Ali da li je onda u pitanju predrasuda ili ne?

ŽENE SU SVESNE DA SU ZAHTEVNE

 Možda mi je na početku potrage za pravim odgovorom najbolniji bio onaj koji sam dobijala upravo od žena, a to je jednoglasno mirenje sa mišlju da nije u pitanju stereotip, da sve mi zaista jesmo naporne. Malo je reći da ne samo da nisam očekivala ovakav stav, već i da sam bila apsolutno šokirana ovom potpunom pomirenošću.

Čekajte, gde je sada sav onaj feminizam od pre mesec dana? Gde je potreba za ravnopravnošću i jednakošću polova? Suludo je u 21. veku boriti se za isti tretman u profesionalnom i bilo kom smislu, a onda se miriti sa tim da su žene napornija bića jer su, eto, emotivnije i samim tim nesigurnije pa im se malo i oprašta zbog toga. To nikako nije ok. 

STRUČNO POJAŠNJENJE OVAKVOG PONAŠANJA

 Psihologija međutim kaže da razlike među polovima moraju da postoje. One su pre svega uslovljene biologijom, ali ponajviše društvom i društvenim ulogama, zato i ova „predrasuda“ naposletku ima smisla. Ženina uloga odvajkada je bila da se stara o porodici - da brine o tome da li su ukućani siti, da li im je toplo ili hladno, kako se osećaju… Možda je zato usmerenija i osetljivija na unutrašnju dinamiku (kako osobe, tako i odnosa među osobama). Od muškarca se očekivalo nešto drugo, da obezbedi sredstva i bude zaštita od spoljnih opasnosti. Takva podela uloga danas je prevaziđena, ali se generacijama ovakav model ponašanja prenosio na potomstvo. Od njega svakako u velikoj meri još nismo pobegli. Društvo nameće muškarcima zabranu na ranjivost, a kod žena je očekivano da je ona izražena. Muškarac će se ustručavati da prizna da se oseća povređeno zbog nekog postupka partnerke. Neće praviti tu dramu o kojoj govorimo, neće biti naporan - od njega se očekuje da je snažan.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani...

ŠTA JE ZAPRAVO NAPOR?

Iako je po ovim tezama sa psihološke strane žensko ponašanje, baš kao i muško, uslovljeno različitim faktorima - biološkim, društvenim, spoljnim i unutrašnjim - a na ovo poslednje ne možemo izgleda čak ni da utičemo onoliko koliko bismo želeli, na kraju dana na nama je kako ćemo nositi naš napor. Jer šta je napor? To je ulaganje snage u nešto što nam osnažuje karakter, a što uopšte ne moramo da radimo.

Napor iziskuje snagu, pa šta je onda ovde manje zlo i hrabrija karakteristika: napor ili snaga? Naporan čovek može biti svako, nezavisno od pola, ali biti naporan u vezi sa bitnim stvarima nije paradigma za zvocanje i smaranje, zapravo često može biti i vrlo hrabro, samo zavisi da li vaš napor opravdava cilj u koji ulažete snagu. 

REČ STRUČNJAKA I POZNATIH LIČNOSTI

Kada se bavimo osetljivim temama koje se svrstavaju pod generalizacije, i to one polne, mišljenje osoba koje su nam poznate iz javnog života, a pogotovo stručnjaka koji se bave analizom ljudskog ponašanja, nije samo od velike važnosti, već može biti i presudno.

Zato sam za ovu temu izabrala sagovornike pre svega različitih polova, a onda i profesija, pa na kraju i samih karaktera. Evo šta imaju da kažu:

Možda će vreme iznedriti neku novu generaciju muževa koji govore o svojoj ranjivosti, ali do tada možemo da zaključimo da su žene viđene kao naporne zbog viška onoga što unose u odnos. A taj višak je obično poziv na to da se nešto važno sagradi - Dušan Jurić, psiholog i astroanalitičar.

Ne vidim kako bi kapacitet da se bude „naporan“ ikakve veze imao s polom. Pride, ono što je jednima napor drugima može biti užitak, pa mi sve to više zvuči kao pitanje (ne)kompatibilnosti među konkretnim ljudima - Marčelo, umetnik.

Način na koji se ponašamo uslovljen je kako biologijom, tako i sredinskim faktorima. Žene i muškarci jesu različiti. Ali, razlikuju se i jedinke koje pripadaju istom polu. Svako je osoba za sebe. Generalizovanje na način „naravno da je naporna, žena je“ jeste predrasuda i moglo bi se doživeti kao agresija - Slavica Simić, psiholog.

Žene su napornije od muškaraca samo jednom mesečno. Uglavnom uredno. Savet muškarcima: ne u dijalog! Nek odradi ona svoju monodramu. Brže prođe - Zoran Kesić, novinar.

Žene su sve više svesne da sve mogu same, ali postoji žudnja da se zadrži koncept gde su muškarci zaštitnici. Iz te kontradiktornosti postaju i ranjive i agresivne. Nezadovoljne. Otuda taj osećaj napora. Teško je svima. Muškarci se polako povlače i stvaraju neke nove životne stilove gde se bave sobom i onda deluju kao da lako odustaju, a žene bi volele da se oni bore za njih - Luna Loo, novinar.

Izvor: Cosmopolitan.rs

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader