Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Šta je sublimacija u psihologiji i kako se ona manifestuje u životu?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Zašto i kako preusmeravamo energiju?

Uprkos dugom i rigoroznom proučavanju, ljudske misli, ponašanje, emocije i psiha i dalje ostaju "skladište tajni". Psihologija se bavi njihovom analizom i sistematizacijom. Naučnici veruju da ljudski mozak ima mnogo skrivenih i eksplicitnih mehanizama koji će mu pomoći da donosi odluke i komunicira sa spoljnim svetom. Jedna od njih je sublimacija. Psihologija analizira njegova svojstva i karakteristike.

Termin "sublimacija"

Ova reč (kao i mnogi drugi naučni termini) dolazi od latinskog „sublimo“, što u prevodu znači „duhovno“ ili „uspon“. Izraz se aktivno koristi u fizici i hemiji, a čak postoji način da se slika nanese na različite površine, a zove se sublimacija. Ipak, ova reč se najviše koristi u psihologiji. Ona ukazuje na specifičnu reakciju ljudi na određeno stanje.

Šta je sublimacija u psihologiji?

Sa gledišta psihologije, sublimacija nije ništa drugo nego preusmeravanje energije. Ustvari, sublimacija je uklanjanje emocionalnog stresa. Svest pokreće određeni zaštitni mehanizam koji pomaže da se rešite biološkog stresa ili nepotrošene energije.

Sublimacija je banalna zamena nečega što je nemoguće postići drugim, stvarnijim. Veruje se da je takva zamena postala osnova kreativnog stvaranja.

Povezane vesti

Kada određena osoba preusmeri sopstvenu energiju, prelazi sa zadovoljenja bioloških i fizioloških potreba na nešto društveno značajno (neke kulturne ciljeve ili umetnost). Ovaj proces ima nekoliko komponenti:

  • Zamena osnovnih potreba višim
  • Psihološka emancipacija i smanjenje važnosti fizioloških potreba
  • Transformacija energije i emocija u određenu vrstu aktivnosti

U psihologiji se izraz „sublimacija“ najčešće koristi u vezi sa seksualnim nezadovoljstvom. Odnosno, osoba koja nema priliku da dobije intimno pražnjenje usmerava svu potrošenu energiju i energiju na nešto drugo.

Na primer, muškarac koji nije mogao da postigne reciprocitet od devojke koja mu se dopala ide u teretanu na dodatni trening.

Preusmeravanje drugih, složenijih emocija je ređe. Na primer, žene koje nisu shvatile majčinstvo i brinu se zbog toga, često dobijaju pse, mačke i druge kućne ljubimce, a posvećene su toliko da bi svako dete zavidelo njihovim životinjama.

Psihoanalitičar Sigmund Freud

Čak su i oni koji su jako udaljeni od psihologije čuli za Sigmunda Freuda. On je austrijski psiholog i psihoanalitičar koji je predstavio inovativnu teoriju psihoanalize.

Jedan od njegovih aspekata je sublimacija. Naučnik je verovao da upravo ova pojava služi kao "motor" kulturnog razvoja čovečanstva. Želja za izbacivanjem emocija i nezadovoljenih bioloških potreba je osnovni uzrok umetničkih i kulturnih stvaralaštva.

Seksualna potreba i erotska želja su svojstveni apsolutno svim muškarcima i ženama koji nastanjuju našu planetu. Smatra se primarnim, odnosno urođenim ljudskim kvalitetom. Kod nekih je libido veći, kod drugih niži, ali na jedan ili drugi način je prisutan u svima. Ako ta osnovna potreba iz nekog razloga nije zadovoljena, energija se nakuplja i izaziva psihoemocionalnu nelagodu. Tada mozak "uključuje" zaštitni mehanizam, preusmeravajući ga na drugi kanal. To može biti sport, kreativnost ili profesionalna aktivnost.

Izvor: Cosmopolitan.rs

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader