Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

#Tisibitna: Reci NE nasilju

Autor Cosmopolitan.rs
Autor Cosmopolitan.rs

Magazin Cosmopolitan izdavača Adria Media Magazini pridužuje se akciji protiv porodičnog nasilja, pod haštegom #Tisibitna skrećući pažnju na ovaj problem u doba korone i na žene koje su sada usled izolacije zatvorene sa nasilnikom.

Izvor: Shutterstock

Podaci do kojih smo došli bili su poražavajući. Svaka treća žena je žrtva nasilja. Mnoge od njih ne smeju da prijave nasilnika, a neke čak ni da priznaju da su bile maltretirane. Psihički ili fizički. Danas je ovaj problem još izraženiji jer žene žrtve nasilje moraju da ostaju u svojim domovima tokom policijskog časa sa nasilnikom.

Naša izdavačka kuća Adria Media Magazini pokrenula je akciju #Tisibitna STOP NASILJU I U VREME COVID 19 IZOLACIJE kojom će ženama reći da nisu same i uputiti ih gde mogu da se obrate za pomoć. 

Koliko je ova tema važna nije nepoznato i u samom magazinu Cosmopolitan koji je kroz životne priče tri žene istaržio kako i zašto dolazi do porodičnog nasilja, ali i zbog čega one to trpe.

“Sve je ok, nisam videla vrata ormara... Preglasno sam disala, ja sam kriva... Nije on kriv bio je pijan... Proćiće, jedan šamar nije nasilje...” samo su neke od rečenica koje kao izgovore za nasilje iznose uplašene žene.

Poražavajući podaci govore da je u Srbiji u poslednjih 5 godina u porodičnom nasilju ubijeno čak 180 žena, od početka godine četiri su lišene života, dok je policija uhapsila čak 407 nasilnika. Poznata je stvar da većina ne bi prijavila nasilnika čak iako vidi da je osoba iz okruženja, žrtva nasilja. Strah, nezainteresovanost i “gledanje svog posla”, su samo neki od alibija zbog kojih mnogi ne žele da primete uplašene žene sa modricama i često pogleda spuštenog ka zemlji.

Baš u takvim situacijama postavlja se pitanje, da li društvo zaista želi da prihvati nasilje i zažmuri ako ga vidi oko sebe?

Prvi stepenik ka razrešenju jeste shvatanje da bilo koji vid grubog ili agresivnog ponašanja koje traje duže vreme sa namerom da se neko povredi, zapravo određeni vid maltretiranja.

“Ako vas neko vređa, omalovažava, psuje, ismeva ili čak izoluje, to znači da vas on psihički maltretira”, kaže psihološkinja Sanja Živković.

“Ali ukoliko psihičko zlostavljanje više ne dovodi do željenih reakcija, zlostavljač neretko upotrebljava silu kako bi došao do željenog efekta”, dodaje ona.

Sigurno ste često u svom okruženju čule “ma on je ugledni profesor, nikada ne bi maltretirao ženu”, “njegova porodica je predivna i ostvaren je u svom poslu”, ali istraživanja pokazuju da ne postoji prepoznatljiv psihološki profil nasilnika. Oni potiču iz različitih društvenih, ekonomskih i obrazovnih miljea, međutim ukoliko primetite da neko po svaku cenu želi da nametne svoje mišljenje - njegova mora da bude poslednja, isključivo on donosi odluke, smatra da samo njemu pripada pravo da raspolaže sa vremenom i novcem, ističe svoju superiornost u odnosu na partnerku, omalovažava je, umanjuje njene sposobnosti i daje joj do znanja da je njegovo vlasništvo, to je ozbiljan pokazatelj da imate posla sa potencijanim nasilnikom.

“Psihičko zlostavljanje nije uvek lako primetiti. Ono može biti zamotano u ukrasni papir. Zlostavljač često kontrolu partnerke, posesivno ponašanje, povećano interesovanje za njeno slobodno vreme i kretanje objašnjava kao izraz ljubavi” kaže psihološkinja.

Mnoge žene za to krive patrijahalni sistem u kom se već vekovima očekuje da je žena ta koja brine o kući, čuva porodicu po svaku cenu i vaspitava decu. Uprkos promeni stila života, ova očekivanja su opstala uz još jedan dodatak na ovaj spisak aktivnosti - posao.

“Prenosim vam primer iz prakse. Klijentkinja koja ima dvoje dece, fizički je zlostavljana od strane muža. Pozvala je majku kako bi joj rekla da će se sa decom privremeno preseliti kod nje i u međuvremenu pokrenuti krivični postupak. A njena majka joj je rekla sledeće:

“Sve žene znaju da istrpe po koji šamar, samo je moja ćerka večito najpametnija”, otkriva psihološkinja.

Svaka reč ovog teksta napisana je kao podrška svim ženama koje su na bilo koji način bile deo ovakvog ili sličnog čina. Podrška da progovore, da znaju da nisu same i da imaju prava na svoj život onakav kakav baš one žele. Bez pritiska, ružnih reči ili neprimerenih dodira.

Rešenje uvek postoji, a izbor je samo na vama!

Nacionalni SOS broj: 0800-222-003

SIGURNE KUĆE:

Beograd: 062/304 560, broj je dostupan 00-24
Novi Sad: 021 6465 746
Pančevo: 013 319 843
Sombor: 062/787 375
Smederevo: 062/608080
Zrenjanin: 064/6488 104
Kragujevac: 065/ 6120 490
Niš: 018 521 210
Leskovac: 064/8986 697
Vranje: 064/8012 962

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader