Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cosmo teme

Kako da bezbedno držite u automobilu sredstvo za dezinfekciju ovog leta?

Autor Cosmopolitan.rs
Autor Cosmopolitan.rs

Na društvenim mrežama su se pojavile glasine o tome da pri visokim temperaturama dezinfekciono sredstvo može da eksplodira..

Izvor: Shutterstock

Ako ne pre, bar u prvoj polovini ove godine smo naučili o važnosti dezinfekcije ruku. Zbog toga, može se reći da je postalo normalno to da u svojoj torbi imamo bar neku vrstu dezinfekcionog sredstva, pa i u kolima. Međutim, da li ste se zapitali kako visoke temperature utiču na dejstvo dezinfekcionog sredstva?

Na društvenim mrežama nedavno su se pojavile glasine o tome da bi na visokim temperaturama dezinfekciono sredstvo može da eksplodira - istina je da nećete završiti sa vatrom na svojim dlanovima, ako bocu držite "skrivenu". "Da bi se dezinfekciono sredsvo zapalilo temperatura bi morala da dostigne 371°C", objašnjava doktorka Ketlin Das, za PopSugar. Temperature tokom leta u automobilima maksimalno dostižu 160°C.

Bilo kako bilo, preporučuje se da sredstvo za dezinfekciju ipak držite skriveno od direktne sunčeve svetlosti. Da bi bilo efikasno, sredstvo za dezinfekciju bi moralo da imam minmum 60% alkohola. "Prolongiranim izlaganjem toploti alkohol isparava", ističe doktorka Das.

Zaključak je da držanje dezinfekcionog sredstva u kolima ne može da prouzrokuje požar, ali je preporuka, ukoliko želite da njegova primena ima smisla, držite van direktnog sunčevog svetla.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader