Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Digitalne vesti

10 stvari koje su zabranjene na društvenim mrežama

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Koliko god se neke stvari činile bezazlenima, mogu vas dovesti do raznih neprijatnih situacija! Ovo su neke od tih!

Društvene mreže postale su kopija našeg života. Obavljujemo slike s letovanja, slike hrane, novih ljubavi, starih ljubavi… Ipak, koliko god se to vama bezazleno činilo, takve stvari vode do raznih neprijatnih situacija – od izgubljene prilike za posao do krađe identiteta.

Čak 70 odsto poslodavaca tu i tamo zaviri u profile potencijalnih kandidata za posao, a sigurno ne želite da vaš budući šef vidi kako izgledate kada ste pijani ili da pročita kako javno blatite bivšeg poslodavca.

Zato ovih 10 stvari nikada ne bi trebalo da objavljujete na društvenim mrežama.

1. Podaci o poslu, kolegama i nadređenima

Zbog navedenih razloga, ostavite mišljenje o stvarima poslovne prirode za sebe. Nikada ne znate na koji način to vaši kolege ili nadređeni mogu da saznaju, pa makar imali privatni profil s nekoliko desetaka ljudi. Podelite to uživo s ljudima od poverenja i to u svoja četiri zida.

2. Vlastiti "prljavi veš"

Koliko god bili ljuti u trenutku svađe s dečkom ili zbog raskida, ostavite tehnologiju po strani i duboko dišite. Garantovano ćete da zažalite ako otkucate ljutiti status na fejsu a, uz to, ostavićete loš utisak na većinu ljudi koja bi to pročitala. Pripazite i na to što objavljujete vezano uz neke kompanije jer bi to takođe moglo da vam se obije o glavu.

3. Podaci o dokumentima i karticama

Koliko god se ovo činilo očiglednim tabuom za društvene mreže, brojne korisnike društvenih mreža zavara lažna sigurnost koju one pružaju pa tako počnu da bezbrižno dele podatke koji mogu očas posla da se zloupotrebe.

4. Adresa i lokacija na kojoj se nalazite

Nikada, ali nikada nemojte da označite lokaciju svog doma i naglasite da ste kod kuće.

Isto tako, ako se poželite tagovati u nekom restoranu, noćnom klubu, bioskopu ili na nekom sličnom mestu, strpite se i to uradite tek kada napustite to mesto.

Ovo su jedni od najčešćih povoda za pljačke i napade, verovali ili ne.

5. Planovi za godišnji odmor

Zbog istih razloga kao i u prethodnom navođenju, nikada ne bi trebalo da objavite tačnu lokaciju na kojoj se nalazite. A isto tako, ni planove za odmor.

Sačuvajte slike za objavu nakon godišnjeg, što je odličan razlog da za vreme godišnjeg uradite detoks od tehnologije.

Nastavak na sledećoj strani...

6. Dnevni plan i raspored

Niko ne treba da zna svaku vašu tačku na rasporedu, to je previše zalaženjavu intimu. Budite oprezni s kim delite takve informacije.

7. Kompromitujuće stvari o sebi   

Možda mislite da ćete ispasti duhoviti jer znate dobro da se našalite na svoj račun, međutim taj će vam potez doneti više štete nego koristi.

Držite do svog dostojanstva i gradite dobru sliku o sebi, šaljivi možete da budete i na mnogo drugih načina.

8. Podaci vaše dece

Zbog istih razloga zbog kojih ne bi trebalo da delite ni svoje lične. Nažalost pedofilija nije stran pojam, a na društvenim mrežama opasnost je veća nego bilo gde drugde. Slike i informacije vezane za decu ostavite za fotoalbum i kućnu arhivu.

9. Nešto što može odati vašu lozinku

Najbolje bi bilo da svoju lozinku zakomplikujte što je više moguće i da ni u kom slučaju ne objavljujete delove.

10. Rezultate kvizova i online igrica

U 2018. smo godini. Ovo više nikoga ne zanima

Izvor: Index.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader