Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Digitalne vesti

Minimalna bezbednost: Ovo su aplikacije koje bi trebalo odmah da izbrišete

Autor Mondo
Autor Mondo

Jedne su od najpopularnijih i svi ih koristimo, a pale su na testovima za bezbednost podataka.

Izvor: Shutterstock

Ako verujete Mozilla fondaciji, onda ćete verovati ovom istraživanju. U suprotnom, verujte bar u saznanja do kojih je Mozilla došla, pa makar podesite bezbednosne parametre ove tri aplikacije, koje su loše i po vaš uređaj i po vas same, piše Mondo.rs.

Mozilla Foundation je testirala minimalnu bezbednost 15 najpopularnijih aplikacija, što bi značilo da su morale da ispune određene minimalne kriterijume onlajn bezbednosti, i to: Zoom, Google Hangouts, FaceTime, Jitsi Meet, Skype, Facebook Messenger, WhatsApp, Signal, Microsoft Teams, BlueJeans, GoTo Meeting, Cisco WebEx, Houseparty, Discord i Doxy.me.

Verovali ili ne - najčešće napadana aplikacija ZOOM, dobila je pet od pet zvezdica za kriterijume minimalne bezbednosti po privatnost, lične podatke i bezbednost korisnika, ali su tri aplikacije pale i na ovom testu. To su: Houseparty, Discord i Doxy.me.
Problematična je posebno Doxy.me aplikacija, koja se često koristi u telemedicini za razgovore lekara i pacijenata uživo tj. video vezom i za preglede sa udaljenosti. Ova aplikacija bi trebalo da bude jedna od najbezbednijih, jer se vezom prenose posebno osetljive lične informacije, ali nije.

Nažalost, samo je Houseparty jasno stavila do znanja u Uslovima poslovanja da:

  • Koristi alate za praćenje aktivnosti korisnika
  • Sakuplja podatke korisnika aktivno
  • Češlja društvene mreže korisnika aktivno
  • Deli podatke korisnika s trećim stranama i
  • Koristi vaše podatke u svrhu reklamiranja.

Ako želite u danima izolacije i uopšte da ostanete bezbedniji onlajn dok video četujete s prijateljima, voljenima ili poslovnim partnerima i kolegama - nemojte da koristite Houseparty, Discord i Doxy.me.

Toliko je jednostavno.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader