Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Enterijer

Svet dekoracije: Ovo su sujeverja koja potiču iz najrazličitijih kultura!

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Sigurno ste makar jednom bile neraspoložene jer ste razbile, recimo, ogledalo...

Nakon što vam otkrijemo kakva sve sujeverja postoje u svetu vezano za dekoraciju, nećete više gledati svoj dom istim očima.

Ogledala su vrata u druge svetove

U  nekim kulturama postoji verovanje da je ogledalo veza između ovog sveta sa nekim drugim, kao recimo sa rajem ili paklom.

U nekim istočnjačkim kulturama, kao na primer u Singapuru ili Japanu, ljudi smatraju da ne treba da se spava pored ogledala, jer bi duša mogla da se zbuni i odluta onda kada se vraća u telo prilikom buđenja.

Polomiti ogledalo

U suštini, dok nisu nastali moderni tehnološki aparati, kao što su kamere za fotografisanje i snimanje, ogledalo je predstavljalo jedini način spoznaje kako nas vide ostali. Iz ovog razloga, ne čudi što je toliko sujeverja vezano upravo za ogledalo. Postoji legenda koja datira još od Rimljana, da je nesreća razbiti ogledalo, jer onda duša biva zarobljena unutar njega i može se privući sedam godina nesreće.

Mačka-simbol sreće

Stari Egipćani su čitav kult posvetili mački, dok se u srednjovekovnoj Evropi mačka povezivala sa veštičarenjem. U Rusiji, recimo, kada se selite, važi sujeverje da treba pustiti da mačka prva zakorači u novi dom. Veruje se da ona donosi mir i sreću onima koji se useljavaju.

Primena feng šuija za prizivanje pozitivnih vibracija

Feng šui je filozofski sistem koji je nastao u kineskoj kulturi i čiji je cilj prizivanje sreće. Sastoji se u kreiranju harmoničnog ambijenta, kod kuće i na poslu, sa ciljem da određeni prostor ima pozitivan uticaj na one koji u njemu borave.

Ananas kao simbol ekonomskog prosperiteta

Feng šui karakteriše veliki broj verovanja i navika povezanih sa ekonomijom. U Singapuru postoji tradicija da se u novoj kući kotrlja ananas, sa nadom da će time sreća biti prizvana. Ovo je zato što se u nekim dijalektima kineskog reč “ananas” izgovara slično kao i “nadolazeća sreća”.

Povezane vesti

Dve strane hleba

Kuhinja je prostor za koji su različite kulture razvile mnogobrojne običaje, u smislu načina i vrste namirnica koje se pripremaju, ali i veliki broj sujeverja. U Francuskoj, recimo, hleb ima dve strane: dobru i lošu. Dobra je ispupčena(gornja strana), a loša ravna (donja strana). Ukoliko hleb stavite tako da ravna strana bude nagore, veruje se da to može imati ozbiljne posledice. Dakle, kako zlo ne bi ušlo u kuću, ravna strana hleba treba da bude nadole. Kod nas je takođe prisutno ovo sujeverje, koje kaže: Nikako ne okreći hleb naopačke.

Otvoriti kišobran u kući priziva nesreću

Postoji niz postupaka koje ne smemo da primenjujemo u kući. Jedan od njih je da ne smemo otvarati kišobran u zatvorenom prostoru. U Britaniji postoji verovanje da, ukoliko otvorite kišobran u kući, na vas će se sručiti kiša nesreće. Zašto? Zato što ovim gestom vređate bogove klime.

Nož i ključeve dalje od stola

Sujeverje vezano za ključeve je široko rasprostranjeno. Još jedna stvar koju nikako ne treba držati na stolu jeste nož. Prema verovanjima, ukoliko se ovaj predmet nađe na stolu, van vremena obedovanja, izazvaće veliku svađu među ukućanima. Zato ga posle jela, valja skloniti na svoje mesto.

Povezane vesti

Izvor: Ženskimagazin.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader