Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura

13 Reasons Why: Serija koja je uzdrmala javnost, ali je morate pogledati

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Mediji ne prestaju da pišu o ovoj kontravernoj seriji s tinejdžerima u glavnoj ulozi!

Sigurno ste čuli ili pročitali nešto vezano za seriju "13 Reasons Why" ("13 razloga zašto") i verujemo da vas je zaintrigirala kao i nas. Na prvi pogled tinejdžerska, ali mrčana serija čiji producent  je ni manje ni više nego Selena Gomez, obećava da se radi o nečemu  što ne smemo propustiti. Iako su tinejdžeri u prvom planu, seriju mogu gledati apsolutno sve, jer nosi važne poruke i obrađuje ozbiljne teme. Međutim,

Serija je najavljena kao drama s elementima misterioznosti, a temeljena je na istoimenoj hit knjizi iz 2007. godine. Prvotno je zamišljena kao igrani film u kojem bi glavnu ulogu tumačila upravo Selena Gomez, ali na kraju se ipak odlučilo na prikazivanje duže verzije. Budući da se radi o priči izrazito kompleksne tematike, ova je odluka apsolutno opravdana. Svaki detalj je bitan i film u trajanju od dva sata vrlo teško bi uspeo da predstavi na odgovarajući način. Za one koji se s ovom serijom još nisu susreli, evo kratkog sadržaja.

Izvor: Cosmopolitan

Prvi kadar donosi prikaz jedne američke srednje škole, odnosno potresenih učenika koji lutaju hodnicima. Vrlo brzo saznajemo šta se dogodilo: jedna je učenica počinila samoubistvo. Hanna Bejker, naizgled nije dala nijedan jedini povod da bi se moglo naslutiti da želi da završi svoj život, a njen prijatelj Klej džensen pokušava da shvati šta se zapravo dogodilo. Na odgovore neće morati previše da čeka; po povratku kući će ga dočekati misteriozna kutija sa sedam kaseta koje treba da posluša. Svaka kaseta ima dve strane, a šokirani Klej shvata da se radi o dnevniku njegove preminule prijateljice koja je svojoj okolini odlučila da ostavi neobične poruke.

Kasete dolaze sa strogim pravilima i uputstvima. Naime, svako ko ih dobije je jedan od razloga njenog samoubistva i mora da poslušati sve kasete sa svim razlozima kako bi shvatio njene postupke. Nakon slušanja, kasete mora dati sledećoj osobi kojoj su namenjene, a celu situaciju će nadzirati i anonimna osoba od njenog povjerenja. Ako neko odluči da ne poštovati njene naredbe, rizikuje da se ove kazete puste u javnost. Klej polako počinje da preslušava , a publika dobija uvid u život Hane Bejker. Otkako se preselila u novu srednju školu, nije uspela da se prilagodi i ostane van školskih tračeva, a celu situaciju je započeo Džastin, popularni sportista koji je počeo da se hvali kako je spavao s njom, a niko se nije potrudio  da sazna da li je to istina. 

Izvor: Cosmopolitan

Kako priča odmiče, saznaćemo da je Klej bio zaljubljen u Hanu, ali i proći kroz njena prijateljstva s drugim učenicima koji su je, prema njenom shvaćanju, izdali i povredili. Hanu će većina okarakterisati kao djevojku sklonu drami i izmišljanju događaja, a daljne otkrivanje radnje bi značilo da smo vam otkrili sve. Tako da vas ostavljamo da pogledate seriju do kraja u nadi da smo vas zainteresovali.

Međutim, da razjasnimo i šta je tačno toliko podelilo javnost kada je u pitanju ova serija. Za početak, serija koja za temu ima samoubistvo  uzrokovano vršnjačkim nasiljem teško da bi mogla da bude napravljena po svačijem ukusu. Oni koji tvrde da je serija sjajna i potrebna, reći će da ona šalje poruku tinejdžerima da razmisle o tome kako se ponašaju ikakve posledice njihovo nesmotreno ponašanje može imati. Druga grupa ljudi tvrdi kako ova serija može donete više štete nego koristi, prvenstveno misleći na to kako se banalizuje (ili ne objašnjava) depresiju ili čak tinejdžerima poručuje da je logično počiniti samoubistvo ako dođete na loš glas u školi i nemate prijatelje koji vas razumeju.

Izvor: buro247.hr / Cosmopolitan.rs

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader