Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura

5 knjiga koje treba da pročitate pre nego što se snime istoimeni filmovi

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Sudeći po sledećim sjajnim filmskim i književnim ostvarenjima, 2018. godina nam već sada obećava.

Koliko god voleli da čitamo knjige, nekako nam je još draže kada znamo da će se isti taj scenario ekranizovati i da ćemo imati prilike da uživamo u živim scenama. Prisetite se koliko puta ste zamišljali scene dok ste čitali neko delo i na kraju kada se prenese na film, upoređujete svoja maštarenja, piščeve reči sa igranim filmom. I zato vam sada dajemo 5 odličnih knjiga da pročitate što pre, jer kako najavljuju mediji, tokom 2018. godine imaćemo prilike da ih gledamo na velikom platnu.

Nevidljivi čovek, H. Dž. Vels

Možda ste već čuli za ovaj naslov, jer knjiga nije baš najnovija, ali predlažemo da je pročitate pre nego što vidite Džoni Depa kao glavnog lika u istoimenom filmu. Radnja prati doktora Džeka Grifina, njegovo naučno otkriće, kao i posledice koje je ono ostavilo. Kada u malom mestu počnu da se dešavaju čudne stvari, meštani sumnjaju u stranca i on naravno beži. Priče o Nevidljivom čoveku će se proširiti na okolna mesta i dok svi veruju u te strašne priče, dr Kemp je ravnodušan sve do trenutka kada bude imao blizak susre sa "nevidljivim". U svakom slučaju ne bi trebalo da propustite bilo šta u čemu Džoni Dep glumi, pa je ovo idealna prilika da se dobro pripremite za film.

Najmračniji umovi, Aleksandra Braken

Ukoliko ste  i vi postali opsednuti serijom "Čudnije stvari" (Stranger Things), obožavaćete ovu knjigu. Priča prati malu Rubi koja je doživela zastrašujuću promenu, zbog koje su roditelji morali da je zaključaju u garažu i pozovu policiju. Nakon toga biva poslata bila u svirepi ,,rehabilitacioni kamp" pod sumnjom da je preživela tajanstvenu bolest koja je pokosila veliki deo američke dece, ali sa moćima koje nije mogla da kontroliše. Nećemo dalje da vam otkrivamo, ali preporučujemo da je pročitate pre septembra 2018. kada su najavili premijeru istoimenog filma.

Nastavak na sledećoj strani...

“Crna ruka”, Stefan Talti

Možda niste ljubitelji knjiga koje govore o kriminalu na početku 20. veka u dalekoj nam Americi, ali ako vam kažemo da je glavna uloga u filmu poverena fantastičnom Leonardu Dikapriju, verujemo da će vam se mišljenje promeniti. Naime, knjiga  nas vraća u 1903. godinu u Njujork koji je tada zapljusnuo talas kriminala, otmica i ubistava od kojih niko nije bio siguran. Jedini znak koji je policija nalazila bila je crna rukaDikaprio će u filmu igrati poručnika policije Džoa Petrosina izuzetnog detektiva, koji pokušava da razotkrije ovu organizaciju. Verujemo da smo vas dovoljno zaintrigirali i da ćete poželeti da istog trenutka uzmete knjigu u ruke.

"Na posebna te vodim mesta", Dženifer Niven

Ovo nije knjiga koja će vas oraspoložiti, jer gotovo sigurno ćete pustiti neku suzu, ali ćete se posle nje bolje shvatati svet oko sebe i osobe koje iza srećnog lica možda kriju najmračnije tajne i misli. Roman počinje pričom o dvoje tinejdžera, Teodoru Finču  i Violeti Marki koji se sreću na školskom zvoniku i tako jedno drugo sprečavaju od namere da počine samoubistvo. Nakon što ih profesor spoji u projektu  koji se sastoji iz obilaska posebnih mesta Indijane, kreće njihova bajkovita avantura. "Na posebna te vodim mesta", doneo je autorki svetsku slavu i probudio mnoga pitanja o psihičkom stanju tinejdžera, a glavna uloga u filmu koji nas očekuje uskoro poverena je talentovanoj Eli Fening.

"Annihilation", Džef Vandermer

Jedna od najboljih horor knjiga u poslednjih nekoliko godina, stiže i na male ekrane u 2018. godini, a glumačka ekipa je toliko sjajna da smo sigurni da ćete je najpre pročitati od korica do korica, a potom i uživati u filmu. Osim što slavi žensku moć jer su u centru zbivanja četiri naučnice koje odlaze na opasan zadatak u odsečeni deo sveta ono što ovaj film i knjigu čini još poželjnijom je informacija da je ovo tek prva knjiga Vandermirove trilogije. Natali Portman je jedna od glavnih likova, tako da verujemo da će se o ovom filmu i te kako pričati naredne godine.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader