Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura

Za ljubitelje "Stranger Things": Nova mračna serija "Dark" okupiraće vam pažnju ove zime

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Sjajna nemačka serija privlači pažnju intrigantnom tematikom i zastrašujućom atmosferom...

Iako su mnogi na prvu reagovali s dozom skeptičnosti: Hm, nemačka serija, na nemačkom jeziku… ali, gledanjem prve epizode nove serije "Dark" koja se od 1. decembra našla na Netflixu, bili su ućutkani.

Naime, serija je to koja je pre svega ispunjena upečatljivim neosvetljenim enterijerima i eksterijerima, kadrovima mistične, ali istovremeno prekrasne šume, pa onda i špilje, a sve skupa ukazuje na moralno propadanje koje pak izvire sa svih strana. Puna je i prevara, intriga, duboko čuvanih tajni, nerazjašnjenih nestanaka i (porodičnih) odnosa, ubistava, nadrealnog, ali i mrtvih ptica koje povremeno kao tuča padaju s neba. 

Mnogi će odmah primetiti i kako ova mračna porodična drama s twistom neodoljivo podseća na sjajno upakovan miks omiljenih serija "Stranger Things" i "Twin Peaks". Jer, baš kao i u "Stranger Things", i u "Darku" priča započinje kada dečak iz malog nemačkog grada Winden nestaje u nerazjašnjenim okolnostima, nakon čega se dogodi i još jedan nestanak. Ali, "samo podseća" jer je u pitanju nešto sasvim drugo, autentično i vrlo dobro.

U ovoj priči klinci ne otkrivaju drugu dimenziju kao u "Stranger Things", nego putuju kroz vreme.

"Dark" se tako fokusira na četiri porodice koje se nađu usred misterioznih događanja koja se protežu kroz čak tri generacije, a ponavljaju se svake 33 godine. Nestanak dece u Windenu otvara "pandorinu kutiju", a glavno pitanje u celoj priči nije ko je oteo decu, nego kada?

U svakom slučaju, ako ste ljubitelji misterije, mešanja prošlosti, budućnosti i sadašnjosti, radnje s puno likova, koji se međusobno nadopunjuju i karakterno razvijaju kroz epizode i razne vremenske periode u kojima su postojali ili možda nisu, ako volite dobar OST koji na jedan poseban način doprinosi atmosferi serijala, estetski vrlo lepo snimljene kadrove i fotografiju, onda je "Dark" definitivno serija kojoj ćete ove zime, uz naravno ugašena svetla u stanu dok je gledate, svakako dati priliku i biti zadovoljni.

Sjajna nemačka serija privlači pažnju intrigantnom tematikom i zastrašujućom atmosferom...
Izvor: Cosmopolitan

Izvor: Buro247.hr

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader