Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura

3 nove i uzbudljive serije koje sa nestrpljenjem čekamo da pogledamo (VIDEO)

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Serije koje zaista vredi pogledati!

Osim što nam serije predstavlju sjajan i dražesan način da se rešimo dokilice, umeju ponekad i da nas podsete na svoje pretke, da nas podstakne da uzmemo knjige u šake, pre ili posle gledanja.

Pa, da vidimo da li „Sharp Objects“, „The Truth About the Harry Quebert Affair“ i najnoviji „Vanity Fair“ mogu barem u nekoj meri da se nose sa dobro znanim istoimenim literarnim predlošcima.

Sharp Objects (Oštri predmeti)

Šta: Autodestrukciji i ozbiljnim depresijama sklona novinarka se suočava sa demonima vlastite prošlosti kada se vrati u svoj rodni gradić kako bi izveštavala o gnusnom ubistvu.

Zašto: Na prvom mestu zato što su tu Ejmi Adams, Patrisija Klarkson, Kris Mesina i drugi izvrsni glumci. Potom, jer je reditelj Žan Mark Vale i ovde odličan, i stoga što je Sharp Objects, uz sve nedostatke, artikulisan i fino upakovan televizijsko-serijski proizvod u samo osam epizoda.

Ali: Naprosto, literarni predložak Džilijan Flin. (autorke i bestselera Izčezla) nije pružio dovoljno materijala za ovaj gabarit i ovu minutažu, te bi film svakako bio izdašniji i prirodniji medij za Sharp Objects. Ovako, reditelj hteo-ne hteo srlja u repetitivnost, iznova i iznova pojašnjavajući kontekst i potcrtavajući atmosferu, a glumci nužno potežu za istim ili sličnim rešenjima na bis.

The Truth About the Harry Quebert Affair (Istina o aferi Henrija Kveberta)

Šta: Mladi pisac, na nizbrdici i pod teškim bremenom kreativne blokade, biva uvučen u središte istrage ubistva od pre nekoliko decenija za koje je optužen njegov mentor i pokrovitelj, uvaženi američki romanopisac.

Zašto: Zato što je, ukupno uzev, reč o prijatnoj i dovoljno uzbudljivoj i razgranatoj misteriji, koja ostavlja bolji utisak nego previše raspričan bestseler Jorl Dicker, koji je poslužio kao osnova za ovu novu mini-seriju. Osim toga, uvek je dobro nanovo videti Patrika Dempsija, a tu je i Virdžinija Madsen, Met Fruer, Don Harvi, Dejmon Vajans Junior. 

Ali: Uz sve svoje neosporne kvalitete, ovo je ipak tek vešto skockana konfekcija, koja brzo može da padne u zasenak postojećih radova sličnog žanrovskog i drugog profila.

Vanity Fair (Vašar tašine)

Šta: Prikaz uspona, padova i turbulencija u životu mlade, šarmantne, borbene i nepokolebljive Beki Šarp u njenim naporima da prevaziđe nimalo naklonjene polazne porodične, klasne i društvene okolnosti.

Zašto: Autori ove varijacije na temu čuvenog knjiškog klasika iz pera Vilijama Thakeraja dosta su vere položili u sugestivnost i mladu Oliviju Kuk. Njena poletna, sigurna i razigrana gluma lako može biti ključni adut ove britanske produkcije, ali ako ostavimo  to na stranu, za svaku pohvalu su još najmanje dve značajne stavke.

To su upečatljivost sa kojom autori i ovog viđenja Vašara taštine prikazuju neprolaznu zavodljivost društvene vrteške u strogo kodiranom društvu u punom zamahu, kao i lakoću sa kojom povezuju tadašnje sa sadašnjim stanjem stvari pomoću dominantnih slabosti i naravi. 

Ali: Ako pristanemo na sud ili utisak da ova serija ipak ne donosi ništa novo ili prevratničko, nema ovde ubedljivijih osnova za iole gromko ’ali’.

Izvor: citymagazine

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader