Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura

Stiže novi svetski hit: Tarantino piše knjigu, a mi već ne možemo da je dočekamo!

Autor sofistankovic
Autor sofistankovic

Obožavamo njegove filmove, a kako će izgledati knjiga i odakle inspiracija za ovakav poduhvat, čitajte ispod!

Kventin Tarantino se uskoro povlači iz filma (možda), ali to ne znači da se odriče umetnosti. Reditelj je u prošlosti rekao da bi se mogao baviti pisanjem, čak i da je Once Upon a Time… in Hollywood prvobitno počeo kao roman, a tek kasnije postao drama. U intervjuu s Martinom Skorseseom Tarantino otkriva da je trenutno usred pisanja knjige o temi koja mu je jako draga: filmovima. U Tarantinovom romanu veteran Drugog svetskog rata odrasta u čoveka koji prezire ”smeće” koje izbacuje Holivud, ali njegovo zanimanje za bioskop ponovno rasplamsava čudesni svet stranih filmova.

Kventin Tarantino i Martin Skorsese stvorili su najbolje filmove godine prema kritičarskim mišljenjima pa ima smisla da se dvojac našao na čašici razgovora pretiskanoj u DGA Quarterly. Reč je o pregršt tema, no Tarantino i Skorsese uglavnom su razgovarali o karijeri i filmovima generalno. Tokom razgovora Tarantino daje neke informacije o romanu koji piše.

”Trenutno radim na knjizi”, kaže. “I imam lika koji je bio u Drugom svetskom ratu i tamo je video puno krvoprolića. I sada se vratio kući i 50-e su i više ne uživa u filmovima. Smatra ih detinjastim nakon svega što je prošao. No, on poznaje samo holivudske filmove. I onda čuje za ove strane filmove Kurosawe i Fellinija … I shvata: ‘Pa, možda bih u njima mogao naći nešto više od ove lažne holivudske gluposti.’ Znači, privlače ga. Neki su mu se svideli, a neki ne. Neke ne razume, ali zna da nešto vidi.”

Ovo se čini prilično zanimljivim, a takođe bi bilo odlično videti kako se Tarantinove misli, osim u dramu, prevode u prozu. Izmučeni lik veterana Drugog svetskog rata takođe zvuči vrlo slično Klifu Butu (Brad Pitt), a i samu ratnu temu obradio je u Inglorious Basterds, tako da mi znanja ne nedostaje. Tarantino nastavlja da je istražujući za knjigu “gledao filmove o kojima je oduvek slušao, ali iz perspektive njegovog lika razmišljajući kako on to uzima i kako na to gleda.”

Tarantino je tip umetnika za koga se čini da uvek radi na nečemu, a kao rezultat toga neki se njegovi projekti najavljuju, ali nikada ne ugledaju svetlo dana. Imajući to u vidu, uvek postoji šansa da ovaj roman ne dočekamo. No, nadajmo se da će se u ne tako dalekoj budućnosti naći na policama jer zvuči kao da bismo u suprotnom propustili jedan odličan bestseler.

Izvor: Elle.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader