Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

Oko sveta u potrazi za vinima

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Putovanje u potrazi za dobrim vinima nezaboravno je iskustvo jer se piće bogova uvek nađe u društvu uzbudljivih avantura

Umetnost i priroda 

Izvor: Cosmopolitan

Toskana, Italija

Toskana je mesto rađanja tri najpoznatija crvena vina Italije: Chianti, Brunello di Montalcino i Nobile di Montepulciano. Ipak, najbolje je što u Toskani možete da okusite no name vina koja nećete naći ni u jednoj prodavnici. Iz Firence autobusom možete otići u ruralnije predele prepune malih vinskih manufaktura. Preporučujemo da posetite vinoteku Enoteca La Fortezza koja je smeštena u tvrđavi - simbolu grada Sijene. Probajte ukuse Caparzo, Fuligni and Barbi. Toskana je iznedrila mnoge velike umetnike poput Mikelanđela, Leonarda da Vinčija i Dantea. Čak je i Pinokio rođen tamo. Ova regija je stecište netaknute prirode i osunčanih predela. Mnoge poznate ličnosti žive u Toskani, a Sting je jedan od njih koji se time ponosi.

Šoping i noćni život

Izvor: Cosmopolitan

Bordo, Francuska

Najznačajnija vinska regija na svetu. „Leva obala“ pogoduje gajenju Cabernet Sauvignon zbog većeg sadržaja šljunka, „desna obala“ čije je zemljište bogatije ilovačom pogodna je za Merlot sortu, dok se u oblasti Sauternes prave neka od najlepših slatkih belih vina. Posetite Saint-Emilion koji je ključni vinski grad u ovoj oblasti. Krase ga strme, uske, kaldrmisane ulice, romanske crkve i tvrđava Tour du Roi iz 13. veka koja svedoči dugogodišnjoj istoriji ovog dela Francuske. U Bordou se nalazi i najveća šoping ulica Rue Saint Catherine koja je dugačka 1,2 kilometara i prepuna je prodavnica, kafića i tržnih centara. U noj se nalazi i čuvena robna kuća Galeries Lafayette koja je dizajnirana tako da liči na kraljevsku palatu. Noćni život je izuzetno bogat, posebno oko trga Place de la Victoire, a bila bi šteta da ne pogledate operu ili balet u Bordeauh Grande Theateru.

Festival i nauka

Izvor: Cosmopolitan

Rioha, Španija

Jesen je najbolje vreme da se poseti ova španska provincija zato što se tada u mestu Logrono organizuje festival u čast žetve. Meštani odaju počast svetom Mateju i mesto se pretvara u pravi vinski raj. Jedan od najspektakularnijih prizora festivala je kada mladi ljudi, obučeni u tradicionalne haljine, bosonogi gaze po grožđu od kojeg se potom pravi prvi sok u sezoni. Ukoliko želite da naučite sve o procesu pravljenja vina, onda je La Rioja pravo mesto. Posetite Vivanco Dynasty Museum posvećen vinskoj kulturi i glavnu vinariju Bodegas Franco-Espanolas.

Nešto drugačije

Izvor: Cosmopolitan

Njujork, Amerika

Ako se ikada nađete na Menhetnu u potrazi za malo glamura, na samo dva sata vožnje od ovog mesta nalazi se vinski raj - Južni i Severni Fork na Long Ajlendu. Netaknuto američkom kulturom, ovo je mesto porodičnih farmi i proizvođača vina, odiše zdravom zemljom, morem i ukusima. Posetite Peconic, studio vina Antonija Nape u kojem se nalaze najneobičniji ukusi lokalnih vinara.

Mendoza, Argentina

Izvor: Cosmopolitan

Nešto posebno

Na visini između 500 i 1.000 metara iznad mora rasprostire se vinorodna Mendoza. Sunčana i vruća pokrajina ima veoma nisku godišnju količinu padavina pa vinovu lozu zaliva sneg koji se topi u visokim Andima. Čistiklimatski uslovi, odličan geografski položaj i duge sezone zrenja daju najkvalitetnija vina. Ako ste avanturističkog duha, obradovaće vas informacija da se često organizuju biciklističke ture koje obilaze najbolje vinarije. Na glasu su vinarije: Domaine St. Diego, Kaiken, Mendel, Andeluna, Salentein i mnoge druge.

5 najskupljih vina na svetu

Chateau Lafite (1869) – 193.998 evra, Francuska
Chateau Lafite (1787) – 118.160 evra, Francuska
Chateau Mouton-Rothschild Jeroboam (1945) – 84.642 evra, Francuska
Screaming Eagle Cab (1994) – 59.080 evra, USA
Penfold Grange Hermitage (1951) – 42.086 evra, Australija

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader