Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

Italija: 10 najlepših gradova idealnih za prolećno putovanje

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Kladimo se da će vas osvojiti već na prvo gledanje!

Amore, gelato, mare, bella Italia... Još uvek vas nismo nagovorili na putovanje u najromantičniju Evropsku zemlju? Onda samo za one koje smo uspeli da nagovorimo na savršeno putovanje, donosimo lisu 10 najlepših italijanskih gradova koje morate videti bar jednom u životu. Osim vrhunskog vina, dobre paste i lagodnog načina života, Italija nudi prizore kakve nećete nikada zaboraviti. Italija vam može pružiti najlepše zalaske sunca, prelepe šarene gradove i impozantnu istoriju koju možete osetiti svim čulima.

Cinque Terre ("Pet zemalja")

Cinque Terre (tal. za "Pet zemalja") je naziv za pet naselja u ligurskom priobalju Italije: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Jedno je od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih priobalnih područja poznato po svojoj lepoti i vrlo popularna turistička destinacija. Obala, pet sela i okolna brda su deo Nacionalnog parka Cinque Terre (Parco Nazionale delle Cinque Terre) koji je od 1997. god. UNESCO-va svetska baština.

Izvor: Cosmopolitan

Siena (Sijena)

Sijena je najveći grad i središte okruga Sijena u okviru italijanske pokrajine Toskana. Sijena je svetski poznata kao grad sa veoma dobro očuvanim starim srednjovekovnim jezgrom i ogromnim kutlurnim i umetničkim nasleđem, koje je sve skupa pod zaštitom UNESKOa. Ceo stari deo Sijene, kao veoma očuvana urbana sredina sa brojnim umetničkim i kulturnim vrednostima, predstavlja veliku znamenitost i prvorazredno turističko odredište.

Ako se odlučite na putovanje u ovaj prelepi grad obavezno posetite Sjensku katedralu gradski trg Piazza del Campo na kome se nalazi gradska većnica i Piazza Salimbeni (Salimbeni trg) na kom se nalazi palata Salimbeni, koja je bila srednjovekovno sedište jedne od najstarijih banaka.

Software:Adobe Photoshop CS2 Windows Created: 2005:10:28 13:27:29
Izvor: Cosmopolitan

Positano (Pozitano)

Pozitano (ital. Positano) je grad u južnoj Italiji.  Pozitano je jedan od najpoznatijih turističkih odredišta u celoj Italiji i od,ah ćete shvatiti zbog čega! Kuće koje stoje na oštrim liticama tik do mora, sunčane plaže i kristalno more, svakog će učiniti najvećim romantičarem. Mnogi romantični filmovi snimani su upravo u Pozitanu, gradu kojeg sunčev zalazak oboji u narančastu, ružičastu i tamno crvenu. Fantastično.

Izvor: Cosmopolitan

Assisi (Asizi)

Ovaj prelepi srednjovekovni grad se može pohvaliti građevinama u boji kajsije, što daje posebnu atmosferu grada koji je uokviren zelenilom planine Subasi. Spektakularni kompleks Bazilike Svetog Franje je takođe napravljen od belog i roze kamena, a ova važna turistička i hodočasnička destinacija,  nalazi se na krajnjem zapadu grada. Zbog svoje impozantnosti, ova crkva predstavlja glavni motiv grada... Kako biste osetili njegovu posebnu, mističnu srednjevekovnu atmosferu, najbolje je da u večernjim satima obiđete ulice grada,  napunite oči okolnim maslinjacima i koloritnom umbrijskom dolinom.

Izvor: Cosmopolitan

Como (Komo)

Grad Komo nalazi se na jugozapadnom delu jezera Komo i deluje kao da je deo filmskog seta. Komo je danas prvorazredno turističko odredište, a gradska okolina sa brojnim vilama i palatama je veoma privlačna za bogate svetske ljude, koji se četo vode odmaraju. Grad Komo i jezero Komo se može osmotriti s raznih strana i iz mnogih perspektiva. Možda najbolji prvi utisak ostavlja pogled s brda Baradelo, na kome se nalazi zamak i park s arheološkim iskopinama. Jezgrom grada dominira Katedrala, građena od 14. do 18. veka, tako da i sama obuhvata čitavo jedno razdoblje razvoja i menjanja Koma. Sve je mirno, uspavano, sve odiše atmosferom malog srednjovekovnog grada u kom se proizvodi najkvalitetnija svila.

Izvor: Cosmopolitan

Lucca (Luka)

Ovaj šarmantni grad, srednje veličine ima možda najbolje očuvane zidove koji datiraju iz renesanse ere, a okružuju čitav grad. Prošetajte glavnim gradskim ulicama ili iznajmite bicikl, kako biste ga dužinski obišli i uživali u pogledu na divnu prirodu i arhitektonske građevne. Tako ćete dobiti pravi osećaj života na Piazza dell'Anfiteatro, ovalnom gradskom trgu koji je formiran na mestu rimskog amfiteatra. Dalje, obiđite tržište antikviteta na kojem možete naći stilski drveni nameštaj, srebranjake, ali i dezert- piškote u Forno a Vapore Amedeo Giusti poslastičarnici. Što se tiče večere, savetujemo da odete u Buca di Sant’Antonio, jedan od najboljih restorana u gradu. Kada iz bakarnog lonca osetite pikantni miris začina, poželećete da se prepustite italijanskim specijalitetima, pre nego što ih probate.

Copyright: Software:Adobe Photoshop CS5 Windows Created: 2011:03:28 12:04:49
Izvor: Cosmopolitan

Taormina

Taormina se nalazi u pokrajini Mesini, zajedno s Eolskim ostrvima i antičkim gradom Milacom. Do Taormine se može doći autoputem od Mesine sa severa i od Katanije s juga. Taormina je vrlo popularna turistička atrakcija još od 19. veka. Plaže do kojih se može doći žičarom, nalaze se na Jonskom moru koje je vrlo toplo i kristalno prozirno. Južno od Taormine nalazi se otok Bela (Isola Bella) koji je poznat po svojim prelepim plažama, a blizu se nalazi i pećina Capo Sant' Andrea. Taormina je izgrađena na vrlo strmoj obali i samo je 45 minuta vožnje od Etne koja je najaktivniji vulkan u Europi. Ako ste zaljubljenik u filmove, birajte onaj datum kad se održava filmski festival u Taormini – već više od 50 godina.

Izvor: Cosmopolitan

Bellagio (Belađo)

Smešteno u podnožju snežnih Alpa i izloženo udarima južnog vetra "la breva", jezero Komo, već na prvi pogled iznenađuje svojom neočekivano plavom bojom nalik morskoj. Malo je mesta na svetu kao što je magično jezero Komo, a još manje kao grad Belađo. Ovaj maleni grad smešten je na idelanoj poziciji za fotografisanje. Osim istorije i prirodne lepote nudi vam i dva prelepa vrta koja morate posetiti - Villa Serbelloni i Villa Melz.

Izvor: Cosmopolitan

San Gimignano (San Điminjano)

San Điminjano je mali utvrđeni srednjovjekovni grad na brdu u pokrajini Sijena u Toskani. Najpoznatiji je po svojoj srednjovekovnoj arhitekturi, naročito po svojim tornjevima, koji se mogu videti s nekoliko kilometara udaljenosti. Gradić je poznat i po svom belom vinu, Vernaccia di San Gimignano, koje se dobija samo od loze koja raste u okolini. Dok je u drugim gradovima (Bolonja ili Firenca) u ratovima, katastrofama ili urbanim obnovama srušena većina tornjeva, San Điminjano je uspeo da sačuva većinu (ukupno 14) svojih koji su zbog različitih visina postali prepoznatljiv internacionalni simbol.

Author: Peter Seyfferth finephotoart.org Copyright: all rights reserved Software:Adobe Photoshop Elements 6.0 Windows Created: 2012:06:12 13:00:01
Izvor: Cosmopolitan

Tropea

Tropea je grad smešten na jugozapadu Italije u Kalabriji kojem ne nedostaje prelepih plaža i malih kafića. Prema antičkoj legendi, grad je osnovao ni više ni manje nego Herkules! Ne propustite da pogledate prelepu srednjovekovnu crkvu Santa Maria dell' Isola koja se nalazi na brdovitom ostrvu s pogledom na more.

Izvor: Cosmopolitan

Izvor: wall.hr / elle.rs / cosmopolitan.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader