Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

Putovanje iz snova: 8 predivnih gradova o kojima se ne priča mnogo

Autor ndobric
Autor ndobric

Verovali ili ne, neki od ovih fantastičnih mesta nalazi se u našoj neposrednoj blizini!

Kontinent na kom živimo ima toliko neotkrivenih mesta i destinacija koje nekada ne dobiju pažnju koju zaslužuju, a podjednako su lepe kao one najpopularnije. Ako u skorije vreme planirate negde da otputujete, pogledajte ovih par gradova u kojima ćete pronaći svoju oazu mira, upoznati nove kulture i svedočiti predelima koji oduzimaju dah. I najbolje od svega neki od ovih gradova su i u našoj neposrednoj blizini.

Goreme, Turska

Ovaj gradić u Kapadokiji, predstavlja jedan spektakularan predeo nastao pod uticajem erozije, u kom se danas mogu naći svetilišta isklesana u pećinama, a koja su pravi odraz vizantijske umetnosti. Naime, oblast je proglašena svetskom kulturnom baštinom i pod zaštitom je UNESCO-a. Ali ukoliko želite da ovaj monumentalni kompleks stena, podzemne gradove i hrišćanske crkve, bolje osmotrite, uradite to uz pomoć balona koji vas vodi čak stotinu metara iznad zemlje.

Author: Copyright: Software:ViewNX 1.5 W Created: 2010:09:17 09:59:15
Izvor: Cosmopolitan

Torun, Poljska

Drugi, posle Krakova, ovaj gotički grad je bogat istorijskim spomenicima koji su između ostalog najbolje očuvani. I ukoliko niste znali, on je rodno mesto poznatog astronoma i matematičara Nikole Kopernika. Mogu se takođe i pohvalitibogatim pozorišnim repertoarom, a definitivno morate posetiti muzej kolača od đumbira, po kome je Torun zaista poznat.

Izvor: Cosmopolitan

Manarola, Italija

Manarola je najstariji i drugi po redu najmanji od čuvenih ,,Cinque Terre“ gradova. Tamo možete probati izvrsnu morsku hranu iz Ligurskog mora, slatko Sciacchetrà vino, ali pre svega uživaćete u miru i tišini (automobilima je zabranjen prilaz). Naime, sad postoji mali muzej u gradu posvećen vinskoj umetnosti generalno. Inače, u ovo prelepo mesto možete doći vozom iz bilo kog grada u blizini, a karta je ispod 10 evra.

Author: DanielSchoenen Software:Adobe Photoshop CS4 Windows Created: 2013:11:21 11:07:19
Izvor: Cosmopolitan

Ikarija Grčka

Ovo veličasntveno ostrvo u Egejskom moru, dobilo je ime po poznatoj legendi o Ikaru. Poznato je i po tome što na njemu postoji nešto odista neverovatno, kada ljudi žive oko 100 godina. Stoga, posetite Ikariju i otkrijte neverovatnu prirodu, prelepe planinske predele, puste plaže i prijateljski raspoložene meštane. Naime, ovo ostrvo pruža mnogo pogodnosti za sve, te tako ljubitelji manifestacija mogu doći ovde za vreme leta i prisustvovati izvođenju neverovatnog festivala "Panageria", i uživati u muzici, plesu, hrani i vinu.

Izvor: Cosmopolitan

Halštat, Austrija

U Gornjoj Austriji, ne toliko daleko od Salcburga, nalazi se mesto koje ponekad opravdano nazivaju ,,biserom Austrije“. Ovo neverovatno bajkovito i slikovito selo (u kome je takođe zabranjen pristup automobilima) okruženo je rudnicima soli, koji su deo fascinantnih obilazaka. Od 1997. godine, ovaj bajkoviti gradić nalazi se na listi svetske baštine UNESCO-a, a o tome koliko je zanimljiv govori i to da su 2012. godine, Kinezi napravili njegovu repliku.

Copyright: Edwin Stranner, Zlatting 41, A-9852 Trebesing Description: Hallstatt, Salzkammergut, Oberösterreich, Österreich Software:Adobe Photoshop CS4 Windows Created: 2010:07:26 20:20:02
Izvor: Cosmopolitan

Olesund, Norveška

Ovoj prirodnoj i kulturnoj atrakciji nećete odoleti i prosto će vas očarati. Grad je sastavljen je od sedam atlantskih ostrva i nalazi se na putu fjorodova. Pored bogatog centra Olesinda, nikako ne biste trebali da propustite da posetite gradski muzej i vodeni park, a sa najboljih vidikovaca širom grada moći ćete da vidite  veličanstevne Alpe.

Izvor: Cosmopolitan

Kotor, Crna Gora

Ukoliko želite da spoznate neke od mnogih lepota crnogorskog primorja, možete početi od Kotora. Smešten u zalivu, okružen krečnjačkim liticama, čuva jedan od najnetaknutijih srednjevekovnih starih gradova na svetu. Ljubitelji primorke kuhinje ovde mogu da pronađu veliki izbor restorana u kojima će imati priliku da probaju mnoge riblje specijalitete. Tokom leta se i organizuju mnogobrojni koncerti koji se izvode u jednom broju muzeja, kotorskih starih crkava i koncertnih dvorana. Zatim tu su i ribarske fešte, karnevali, letnje večeri, u kojima ćete bez sumnje uživati.

Izvor: Cosmopolitan

Piran, Slovenija

Uske ulice i gotički prolazi prožimaju ovaj predivan, istorijski slovenački grad, koji se nalazi na ivici uskog poluostrva. Gradić je toliko sladak i mali da vam šetnja od jednog kraja na drugi neće oduzeti previše vremena. Takođe, poseduje bogat  kulturni i umetnički sadržaj, kao što su pozorište Tartini, galerije pri obali, Maritajm muzej, a razgledanje istih nikako nemojte propustiti.

Izvor: Cosmopolitan

Izvor: My Cup Tea / Cosmopolitan

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader