Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

Od pomisli na njih nas hvata jeza: Ovo su najukletija mesta na svetu

Autor sofistankovic
Autor sofistankovic

Da li biste otišli na neko od ovih mesta?

Postoje brojne lokacije na svetu koje su zahvaljujući legendama koje o njima kruže dobile epitet najukletijih mesta na svetu. Mnogi od njih podsećaju na prave horor filmove, neki su napušteni, dok neki na prvi pogled izgledaju čarobno. Ali svi oni sa sobom nose neku tajnu.

Stanovnici ovih gradova i ostrva tvrde da ni najhrabriji nisu ostali ravnodušni na priče o njima.

Ostrvo Povelja u Italiji

Žitelji koji nastanjuju oblasti u blizini ovog ostrva do danas veruju da se "zao čovek kada umre probudi u Povelji", koja je nazvana i "Ostrvo smrti", a nalazi se nedaleko od Venecije. Danas na ovom ostrvu živi samo nekoliko vinogradara sa svojim ovcama, a nekada ga je naseljavalo stotine porodica. Bili su toliko ekonomski napredni da su imali svoje lokalne zakone i bili potpuno nezavisni od ostatka države, dok nije izbila epidemija kuge, koja je pokosila većinu stanovnika.

Posle toga ostrvo je postalo sanatorijum za obolele od gube i mentalnih bolesnika. Konačno je napušteno 1968. godine. Biznismen Luiđi Bronaru kupio je ostrvo 2014. godine sa namerom da ga obnovi, ali nije otkrio za koje namene.

Povezane vesti

Šuma samoubica u Japanu

Savršeno mesto za umiranje, tako zovu šumu Aokigahara u Japanu, koja ima nesrećnu sudbinu da bude jedna od najpopularnijih mesta za oduzimanje života. Aokigahara se nalazi u podnožju svete planine Fudži, a zbog guste i mračne šume kažu da je mesto od kojeg vam prolazi jeza. Za šumu Aokigahara se veruje da je zaposednuta dušama napuštenih. Zbog svoje tame i jezive tišine, više od 500 njih je za pola veka oduzelo sebi život u ovoj gustoj i mističnoj šumi, zbog čega je poznata kao “Šuma samoubistava” ili “More drveća”.

Ostrvo Nauru na jugu Tihog okeana

Do pre pola veka žitelji ostrva Nauru bili su najbogatiji na svetu. Lokalni stanovnici tvrde da su zbog zagađenja koje je izazvalo iskopavanje fosfata svi prodali svoje posede i otišli. Oni koji su ostali veruju da su bogovi kaznili tadašnje stanovnike i njihove potomke zato što su uništili prirodne lepote.

Danas je Nauru jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Kako bi opstali, većinu prostora iznajmljuju Australiji za privremeni smeštaj izbeglica i imigranata.

Ostrvo Roanok u Severnoj Karolini

Grupa Engleza na čelu sa kapetanom Džonom Vajtom naselila se na ovom ostrvu 1578. godine. Posle nekog vremena Vajt je otplovio u Englesku po zalihe, a na Roanoku je ostala njegova porodica i kolonijalci. Kada se vratio, zatekao je uništeno utvrđenje bez ijednog njegovog sunarodnika. Navodno, na drvetu je bila urezana reč "Kroaton" što je ime jednog od domorodačkih plemena. Po nekim pretpostavkama kolonijalci su se priključili Indijancima i otišli, ali ostala je legenda i do danas se ovo ostrvo smatra ukletim.

Povezane vesti

Napuštena psihijatrijska bolnica u Italiji

Manikomio di colorno je ime napuštene psihijatrijske bolnice u italijanskom gradu Parmi. Ova građevina je sada pretvorena u umetničku instalaciju, a u njoj je čuveni brazilski umetnik HerbertBaglione nacrtao 1.000 izvitoperenih duhova bivših štićenika ove ustanove, te je tako dodatno dočarao i sačuvao originalni duh i dojam koji je pratio ovu bolnicu dok je ona još bila u funkciji. Bolnica je inače otvorena 1872. i bila je mesto gde su smeštani najteži i najagresivniji pacijenti, ali je zatvorena 1990.

Timbuktu, grad na severu Malija

Ekstremisti su 2012. godine napali Timbuktu i oskvrnavili grobove svetaca, uradivši nešto što je do tada bilo nezamislivo - razneli su vrata džamije iz 15 veka. Prema legendi, otvaranje ovih vrata, starih 600 godina, dovelo bi do smaka sveta. Od tada, lokalni stanovnici upozoravaju na haos koji je nastao svuda okolo. Neki od njih tvrde da je grad već stotinama godina pod kletvom, još od vremena kad se trgovalo solju, kada su kružile glasine da su njegove ulice popločane zlatom.

Dvorac Monsinjor na jugu Francuske

Ovaj zabačeni zamak, koji se nalazi na vrhu strme litice, među lokalnim stanovništvom je poznat i pod nazivom "Sotonina sinagoga". U 12. veku ovaj zamak je bio sedište Katara, hrišćana koje je Katolička crkva proglasila jereticima. Posle opsade koja je trajala devet meseci, a u kojoj je učestvovao i sam papa, 200 Katara je spaljeno na lomači, ali su neposredno pre pogubljenja prokleli ovaj zamak.

Da li biste otišli na neko od ovih mesta?
Izvor: Cosmopolitan

Ostrvo lutaka u Meksiku

Na dva sata vožnje brodom od Meksika nalazi se Ostrvo lutaka, koje je prekriveno stotinama lutaka, od kojih su neke obezglavljene, neke osakaćene, a sve su jezive. Prema legendi, vlasnik ostrva nakon što se jedna devojka udavila, našao je lutku na istom mestu nekoliko dana posle. Okačio je na drvo kao znak poštovanja, ubeđen da ga progoni duh devojke koja se utopila. Proveo je decenije kačeći lutke koje je pronalazio oko ostrva, kako bi umirio njen duh, dok se 2011. godine i sam nije utopio na istom mestu gde je pronašao devojku.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader