Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

Eko turizam: 5 zelenih evropskih gradova koji mogu drugima biti uzor

Autor sofistankovic
Autor sofistankovic

U doba klimatskih promena, ovi gradovi se trude da što više doprinesu smanjenju zagađenja, pa su s razlogom proglašeni za najbolje eco-friendly gradove u Evropi

Ekološki turizam sve je zastupljeniji koncept među svetskim putnicima, pogotovo među onima koji podržavaju zaštitu prirode i životne sredine, lokalnu zajednicu i istorijsko-kulturnu baštinu. S obzirom na klimatske promene, sve više zemalja okreće se obnovljivim izvorima i održivom razvoju, a nekoliko evropskih gradova u tome prednjači. Prema istraživanju koje je sprovela veb stranica za rezervaciju putovanja lastminute.com, a koje je preneo Loneli Planet, uzevši u obzir faktore poput broja dostupnih zelenih površina u gradu, koliko su opsežne njihove mreže javnog prevoza i biciklističkih staza te dostupnost aktivnosti poput šetnje i obilaska grada brodom, ovi gradovi proglašeni su najboljim eco-friendli gradovima u Evropi.

KOPENHAGEN

Kopenhagen je grad u kojem možete plivati u gradskoj luci, skijati na krovu zelene elektrane, voziti čamac na solarni pogon, spavati u eco-friendli hotelima te u svakoj ulici pojesti organsku hranu. Glavni grad Danske najzeleniji je glavni grad ne samo u Evropi, već i u svetu. Održivost je gradskim vlastima na vrhu liste prioriteta, a cilj im je do 2025. postati ugljično neutralan grad. U Kopenhagenu ima više bicikala nego automobila, gradski autobusi prelaze na električne motore, a recikliranje se shvata jako ozbiljno. Kad je u pitanju hrana, čak su i mnoge pice, hamburgeri i craft piva koje ćete tamo pojesti i popiti napravljeni od organskih sastojaka. Uz to, Geranium je jedini restoran sa tri Michelinove zvezdice na svetu koji poslužuje isključivo organsku hranu.

AMSTERDAM

U Amsterdamu ima više bicikala nego ljudi pa je holandska prestonica poznata kao grad bicikala, a gradske vlasti rade na tome kako bi ga učinili još lepšim za bicikliste. Mnogo se ulaže iu uvođenje zelenih krovova i stanica za napajanje električnih vozila. Sve više građana postavlja solarne panele na krovove i uzgaja svoju hranu te kupuju odeću od eko materijala. Turisti pak mogu zaraditi besplatan obilazak amsterdamskih kanala i doručak skupljanjem smeća iz kanala tokom vožnje brodom.

STOCKHOLM

Glavni grad Švedske dobitnik je prve Green Capital nagrade, odnosno prvi je osvojio titulu evropske zelene prestolnice. Proslavljen zbog svojih zelenih površina i kvaliteta vazduha, Stokholm je grad kojemu je cilj do 2050. godine u potpunosti prestati koristiti fosilna goriva. Prepun je eko-hostela, a turisti mogu da posete i Hamarbi Sjostad - nekad industrijsku zonu, a danas projekat urbanog razvoja u središtu grada koji je model održivog življenja.

PRAG

Prag je je jedan od prirodno zelenih gradova u Evropi i nudi veliki izbor pešačkih tura kroz svoju istorijsku četvrt. Takođe je izuzetno dobro povezan mrežom autobusa, metroa i tramvaja. Poznat je i po pijacama koje su obično otvorene u subotu ujutro, a na kojima možete kupiti širok raspon eko proizvoda. Ako se želite nadisati svežeg vazduha izvan centra grada, posetite park Divoka Šarka. Vredan je izleta, a do njega se može doći za otprilike 30 minuta.

BEČ

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promenama, Beč već odavno veruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udeo zelenih površina u gradu u međuvremenu je dostigao 53 posto, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No, ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove zelene fasade. Sadnja biljaka penjačica koje oplemenjuju pročelja i krovove zgrada doprinosi zaštiti klime, pomaže u borbi protiv klimatskog zagrevanja i smanjuje pojavu takozvanih toplotnih ostrva u gradu. Kao i drugi gradovi na ovoj listi, i Beč je izuzetno prilagođen biciklima, au gradu postoji i puno tržnica na kojima se pored domaćeg voća, povrća i gastronomskih specijaliteta mogu naći i namirnice iz celog sveta.

Izvor: Journal.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader