Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

Za savršenu fotku: Upoznajte najfotogeničnije mesto u Pragu

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Neke od najzanimljivijih fotografija nastale su upravo ovde.

Jedno od važnijih dela arhitekture nastalih nakon 1989. godine pronašlo je svoj dom u Pragu, a danas predstavlja svetski poznatu Plešuću kuću koja, zbog svog posebnog dizajna, privlači posetioce iz svih delova sveta! Priča o njenom nastanku i izgradnji bila je izrazito duga i dramatična, a danas je na glasu kao najvažniji primer postmoderne arhitekture u Evropi!

U vreme kada je sagrađena, 1996. godine, praška Plešuća kuća izazvala je burne reakcije, i to zbog svog revolucionarnog dizajna; mnogi su tvrdili kako se nikako ne uklapa sa okruženjem u kojem se nalazi, a bilo je i onih koji su se aktivno zalagali i za potpuno uklanjanje i rušenje spomenute građevine. Ipak, ono što mnogi nisu znali jeste da je ovo prva građevina vrhunskih, svetskih arhitekata Franka Gehrya i češkog arhitekta Vlade Milunića, a koja je ime dobila po poznatom plesnom paru Fredu Astaireu i Ginge Rogers; dve kule predstavljaju Freda i Ginge te tako čine celinu, a sama građevina postiže savršenu ravnotežu modernog i antičkog.

U to vreme, Plešuća kuća bila je vrlo hrabar i prilično futuristički projekat koji je tek 15 godina kasnije prepoznat od strane javnosti kao simbol nove ere. Zgrada je danas dom savremenoj umetničkoj galeriji, brojnim kancelarijama, luksuznim kafićima i restoranima, a za većinu posetioca predstavlja nepresušan izvor inspiracije za maštovite fotografije koje svakodnevno nastaju u području ove, od milja nazvane, Pijane kuće!

Uprkos tim burnim raspravama i stavovima koje je izazivala, Plešuća kuća je u poslednjih 15 godina osvojila brojne nagrade i priznanja širom sveta, uključujući i nagradu za dizajn koju dodeljuje američki magazin Time. Više informacija o samoj građevini, ali i o sadržaju potražite na službenim stranicama.

Povezane vesti

Povezane vesti

Izvor: Fashion.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader