Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

Provod za desetku u Barseloni

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Prestonicu Katalonije mnogi smatraju jednim od najlepših gradova na svetu. Saznajte zašto...

Izvor: Cosmopolitan

Ako želite umetnost i kulturi, ovaj grad to nudi. Ako želite nezaboravan noćni provod, na pravom ste mestu. Želite da se izležavate na fantastičnoj peščanoj plaži, Barselona ih ima! I tako bismo mogli da nabrajamo u nedogled, jer je turistička ponuda glavnog grada Katalonije toliko bogata, da je teško sažeti sve u nekoliko rečenica.

Barselona toliko privlači turiste iz celog sveta, da su starosedeoci ovog grada već postali kivni na beskraju gužvu i škljocanje fotoaparata na svakom ćošku! To, međutim, ne znači da se nećete osećati dobrodošlim, jer Katalonci važe za veoma srdačne domaćine. Turisti koji umeju da cene istoriju i kulturu ovog grada uvek su rado viđeni gosti u Barsi,  kako je već ovde svi familiarno zovemo.

Najbolje mesto za početak upoznavanja Barselone je La Rambla, pešačka zona, koju okružuju brojni kafei, restorani i zanimljive prodavnice. Tamo ćete naći tezge sa cvećem, kioske sa knjigama, čak i mini prodavnice ptica i životinja, žonglere i plesače, koji ovaj deo grada čine neobično živopisnim. Levo i desno od Ramble, dozvolite sebi da se izgubite u nepreglednom lavirintu ulica Starog grada u koji kada zađete, stećićete utisak da ste vremeplovom otputovali u davno prošlo vreme. Bio to početak XX veka kada su u čuvenom kafeu Els Cuatre Gats, vreme provodili Pikaso i drugi čuveni umetnici i boemi, ili čak još ranije, kada je Barselona bila mali mediteranski grad, preplavljen građevinama u gotskom stilu.

Izvor: Cosmopolitan Ono što Barselonu čini toliko posebnom i jeste upravo arhitektonska šarolikost, a da biste je do kraja shvatili, potrebno je da obiđete i modernističku četvrt, čuvenu po svojoj pravilnoj mreži ulica, ali još čuvenijoj po, u najmanju ruku neobičnim, Gaudijevim građevinama. Ne propustite da se popnete na vrh njegove Casa Mila, ili popularno nazvane La Pedrera, gde ćete uživati u pogledu na grad provlačeći se između bajkovito osmišljenih dimnjaka i krovnih terasica. Šetajući ovim delom grada, na momente ćete možda pomisliti da ste upali u nadrealni crtani film, a poseta čuvenoj katredrali La Sagrada Familia, će verovatno samo učvrstiti takav utisak. Za još jednu dozu nestvarnosti, posetite nepregledni Park Guell, takođe delo Gaudijeve imaginacije, koji predstavlja jednu od najvećih atrakcija ovog grada.

Pošto je Barselona grad koji nudi sve, posle napornih obilazaka, rashladite umorna stopala na nekoj od plaža koje se prostiru sve od centra grada i četvrti Barceloneta, do Olimpijskog sela. Zvuk talasa koji se uvek burno kotrljaju duž Costa Brave (odnosno "divlje obale") i plava boja mora, trenutno će vas relaksirati.

Standard u Barseloni je prilično visok, u odnosu na ostatak Španije, ali ono što je dobro u ovom gradu je to što može biti skup, onoliko koliko vi želite. Ako putujete sa smanjenim budžetom, ne brinite, jer je uvek moguće naći povoljan smeštaj, kao i hranu lokalnim kafanicama, ili na primer, kioscima u četvrti Raval, gde za svega nekoliko evra možete pojesti odličan kebab. Naravno, ako tražite luksuz, bogata ponuda hotela i restorana će sigurno zadovoljiti sve vaše potrebe.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader