Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Može li od ljubavi da se poludi?

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Da li vam se ikada desilo da se smuvate s nekim i potpuno odlepite?

To uzbuđenje i pometnja u glavi kada se tek zaljubimo u nekog dečka su tako snažni i fantastični (iako kratkog veka). Ali ponekad, što prilično nervira sve oko nas, možemo da izgubimo kontrolu do tačke totalne sluđenosti. Možda ne možete da jedete niti spavate, osećate tešku depresiju kada ga jedan dan ne vidite ili imate iznenadni poriv da skočite na kauč i objavite svetu svoju ljubav...

U suštini, naši hormoni, mozak, stomak i srce doživljavaju snažan zemljotres. Ovaj osećaj pojedini psiholozi nazivaju fazom strasne ljubavi. „Zahvaćene snažnim psihološkim potresom, non-stop mislite na svog voljenog, razmišljate kako ste srećne, idealizujući ga do krajnjih granica. Vidite ga u vrlo ružičastom svetlu, što nije nužno najbolja osnova za izgradnju veze na duge staze“, kažu stručnjaci.

Srećom da ova faza nije dugotrajna, ali šta je uopšte izaziva? „Kada ste zaljubljene, vaš mozak luči supstance koje podižu raspoloženje i mogu da preplave deo mozga zadužen za racionalno razmišljanje“, objašnjavaju endokrinolozi. Uživajte u euforiji dok traje, ali znajte da zaljubljivanje ima i svoju tamnu stranu.

Vodimo vas kroz dobre, loše ali i grozne aspekte romanse... i nudimo vam nekoliko rešenja uz pomoć kojih ćete sačuvati razum:

Izvor: Cosmopolitan

Opijenost ljubavlju

Novi dečko vas nazove da vam kaže da ne može da dočeka da vas vidi, i sve na svetu vam deluje vedrije - vaš iritantni šef postaje simpatično zvocalo; vaš klaustrofobični stančić vam odjednom deluje šarmantno i ušuškano. Ma, čak i da vam se ptica olakša na novi sako vi biste skakale od sreće jer imate njega u svom  životu.

„Kada se zaljubite, aktivira se deo mozga pun stimulativnog dopamina, što dovodi do osećaja ushićenosti“, kažu endokrinolozi. Snažna radost koju osećate širi se i na ostale aspekte vašeg života, tako da čak i ne registrujete stvari koje vas inače nerviraju. Moždani stimulans, dopamin, takođe dovodi do vrtoglavog skoka u lučenju testosterona, hormona koji raspaljuje libido, što objašnjava zašto ne skidate ruke sa njega. Verovatno vam je povećano i lučenje norepinefrina, još jedne supstance koju proizvodi naš mozak i koja takođe izaziva povećanu seksualnu želju, ali i bolju memoriju. Zato odjednom možete da se prisetite svakog najsitnijeg detalja u vezi sa vašim partnerom - svake reči poruke koju vam je poslao ili košulje koju je nosio na večeri pre dve nedelje.

Zatim kreće pogubljenost

Dok plutate u svom ljubavnom mehuriću sreće možete da počnete da gubite kontakt sa stvarima oko sebe. To može biti nešto sitno, recimo da zaboravite rođendan drugarice ili nešto ozbiljnije. Na primer, da ubeđujete svog novog dragog da nije nikakav problem da na miru zajedno doručkujete, a zbog toga propustite važan sastanak.

Možete se kladiti da je za takve stvari kriv norepinefrin - zbog koga su vam misli usredsređene na detalje, ali samo one u vezi sa vašim dečkom. To obično dovodi do gubitka sposobnosti da se fokusirate na bilo šta drugo. Drugim rečima, pošto i misli i tako puno energije usmeravate ka njemu, prijatelji, porodica i kolege dobijaju samo „ostatke“. Smanjuje se i aktivnost onog dela mozga koji je zadužen za osećanje straha. Vaš unutrašnji alarm se ne gasi u potpunosti, ali veće su šanse da zaboravite razloge zbog kojih bi nekih stvari trebalo da se plašite. Recimo, da će vaš šef da pobesni ako propustite neki važan sastanak. Sve u vašem životu bledi u poređenju sa vremenom koje provodite sa njim.

Izvor: Cosmopolitan

Prosto ne možete da ga se zasitite?

Neki američki stručnjaci porede ovo ljubavno ludilo sa zavisnošću od droga - kada ste sa njim, ništa vas ne može rastužiti; ali kada on izađe sa prijateljima ili ostane duže na poslu ne možete nikome ni da se nasmešite.

„Što vam više pažnje i ljubavi vaš objekat ljubavi pruža, to vi želite još više - i ako ne dobijete svoju ‘dozu’ postajete sve depresivnije“, objašnjava Džejms Olds, profesor neuropsihijatrije. Depresiju može da izazove i povišen nivo dopamina - koji „divlja“ vašim nervnim putevima, što onemogućava dejstvo serotonima. A serotonin kontroliše impulse, obuzdava strasti, opsesivno ponašanje - pomaže nam da vladamo situacijom, budemo pribrani i zadovoljni. Pa, kada nam nedostaje ove zdravorazumske supstance mogu da nas obuzmu panika, nervoza, preosetljivost, depresija i opsesivne misli.

Poznato je da nizak nivo serotonina karakteriše opsesivno-kompulsivne poremećaje. Upravo to je razlog što milion puta prolazite kolima kraj njegove kuće i provodite sate pokušavajući da analizirate šta je tačno mislio kada je rekao: „Vidimo se posle“.

Kako da se nosite sa situacijom

Iako ne biste želele da potpuno izgubite taj osećaj opijenosti, možete da držite neželjene posledice pod kontrolom. Za početak, procenite koliko daleko ste otišle u celoj stvari tako što ćete postaviti sebi ova tri pitanja: Da li sam donela više od jedne odluke zbog koje sam i te kako zažalila?; Da li sam zanemarila prijatelje i porodicu?; Da li žrtvujem nešto što mi je važno samo da bih provodila više vremena sa njim?

Ako ste na dva pitanja odgovorile potvrdno, potrebno je da se saberete. Oduprite se potrebi da ceo bogovetni dan provodite sa njim i odvojte vremena za prijatelje i porodicu. Ti ljudi su vam potrebni kao posmatrači sa strane, koji mogu da vam kažu kad previše skrenete s pravog puta. Osim toga, kada prođe faza usijanja i euforije, želećete da i vas i dalje čeka sve ono što ste i pre toga imale u životu.

I vežbanje može da vam pomogne da se lakše nosite sa oscilacijama raspoloženja. Istraživanja su pokazala da barem 30 minuta kardio vežbi tri puta nedeljno svodi kruženje dopamina na normalu i stimuliše lučenje endorfina, prirodnog borca protiv stresa koji pomaže u održavanju emocionalne ravnoteže.

A čak i ako duboko zagazite u ljubavno ludilo, to je samo privremeno. Ova faza romantične ljubavi obično traje tri do šest meseci. Strasna ljubav je zdrava. Mi smo društvena bića i prija nam osećaj bliskosti sa nekim. To čuda čini za naše samopoštovanje. Samo se ne venčavajte i ne dižite kredite za vreme ove početne faze. Kada jednom prođe faza strasnog zanosa gradite vezu i razumevanje sa partnerom.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader