Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Kad je idealno vreme da se skrasite?

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

U kojim godinama je najbolje krenuti s planiranjem porodice, briga je mnogih. Sada je ovo pitanje konačno dobilo odgovor.

Znate ona teška pitanja: kada je pravo vreme da skrasite, uplovite u mirnu luku zvanu brak, osnujete porodicu? Međutim, odgovori na ovo pitanje večito su se razlikovali od pojedinca do pojedinca. Jedni se zalažu za rano ulaženje u bračne vode i rađanje mališana, dok su drugi poklonici samačkog i raskalašnog života koji hoće što bolje da iskoriste mladost ne bi li doživeli sve i svašta pre skrašavanja.

Međutim, bilo da ste pripadnik jedne ili druge grupe, nauka je konačno došla do odgovora na ovo pitanje, pa je vreme da se upoznate sa svim pojedinostima ovog istraživanja.

Selidba

Prema jednom istraživanju iz 1992. godine tvrdilo se da je veća stopa razvoda među parovima koji su pre braka živeli zajedno. Novije istraživanje pokazalo je da zajednički život pre braka ne može da šteti parovima, već upravo suprotno. Poslednje istraživanje, koje je vršeno od 2006. do 2010. godine, pokazalo je kako je za žene najbolje vreme za useljavanje s partnerom između 25 i 29 godine i to nakon tri godine veze. Za žene ispod 24 godine veća je verovatnoća da zajednički život i veza neće uspeti, ako se usele s partnerom.

Brak

Prema istraživanju iz 2013. godine, najbolja prosečna starost za sklapanje braka za žene je iznosila 27, a za muškarce 29 godina. Drugo istraživanje iz 2008. pokazalo kako je stopa razvoda veća među parovima koji su sudbonosno “da” rekli pre nego što su navršili 23 godine. Važnu ulogu u tome igra i obrazovanje pa tako parovi koji su se venčali nakon svršenog fakulteta imaju veće šanse za uspeh od manje obrazovanih parova. Ali, tu je i vreme koje je par proveo zajedno pre sklapanja braka. Parovi koji su se duže zabavljali (više od 6 meseci), imali su i veće šanse za uspeh braka.

Deca

Istraživači su otkrili da veće šanse za održavanje veze imaju parovi koji su se prvo venčali, a potom počeli da rade na deci. Tvrde kako je idealno vreme za to tek nakon godinu dana braka i svakako pre 35 godine života. Takođe, naglasili su da požurivanje odluke da se ima dete može biti vrlo loše za vezu, emocionalno i finansijski. 

Za tinejdžerske trudnoće pokazalo se da je pravilo da skoro sve završe raskidom veze ili razvodom.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader