Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Proverite da li ste spremni za zajednički život

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Pre nego što donesete odluku da je vreme da se uselite u partnerov stan i započnete zajednički život, treba dobro da razmislite da li ste spremni za tako nešto.

Mnogi parovi se, bilo nakon duže ili kraće veze, odlučuju na korak dalje – useljenje i deljenje zajedničkog prostora, od kupatila do kreveta. Mnoga istraživanja su pokazala da zajednički život nije loše rešenje pre braka, jer na taj način parovi mogu najbolje da shvate da li je reč o vezi koja je zaista kvalitetna i koja će opstati, ili o prolaznoj strasti i čistom zamlaćivanju.

Ipak, i deljenje istog životnog prostora sa sobom nosi određene obaveze, zbog čega pre konačne odluke treba da stavite prst na čelo i postavite sebi neka pitanja. U tome će vam ovoga puta pomoći test koji je sastavila čuvena seksološkinja Trejsi Koks, koji će vam pokazati da li ste spremni na takav korak ili niste.

Evo koja pitanja treba sebi da postavite:

1.Da li se osećate dobro kraj voljene osobe, da li ste srećniji otkako ste je upoznali?

2.Možete li s partnerom da budete svoji?

3.Jeste li imali prilike da vidite kako se vaš partner ponaša u različitim svakodnevnim situacijama, kada se dogodi nešto lepo ili kad je pod pritiskom? Zna li dobro da se nosi sa krizama?

4.Imate li sličan ukus, poglede i interese kojima volite da se bavite?

5.Postoji li među vama “spoj” barem kod tri ključne stvari: postoji li hemija, kompatibilnost i zajednički ciljevi i tempo, odnosno ritam kojim želite te stvari i da ostvarite? Da li ste spremni za međusobnu posvećenost do ostvarenja ciljeva?

6.Da li postoji dobra komunikacija među vama ili barem pretpostavka da možete da naučite dobro da komunicirate?

7.Verujete li da će vam partner biti veran? Zna li da vas uveri da je tako kada izlazi sam ili sa prijateljima, priča li o tome koga je sreo, sa kim je razgovarao?

8.Možete li da prihvatite partnerove rođake i prijatelje? Ako ne, to je loš znak.

9.Da li imate slične težnje i razmišljanja o budućnosti, porodici, braku i deci?

10.Možete li instinktivno da osetite da ste u pravu kad je reč o odluci da se uselite u zajednički stan?

11.Volite li partnera, sviđa li vam se kao osoba?

Ukoliko ste na većinu ovih pitanja odgovorili negativno, niste na dobrom putu i definitivno treba još jednom da razmislite pre nego započnete zajednički život sa partnerom. Ukoliko još uvek niste sigurni u svoju odluku, pređite na sledeći niz pitanja. Pozitivni odgovori na predstojeća pitanja nisu obavezni, ali što ih je više, to su veće šanse da vaša veza uspe.

Možete li da se uzdate u partnera?

Odlučujete li zajedno?

Jeste li se ikada posvađali i jeste li zadovoljni načinom na koji ste rešili problem?

Znate li oboje da priznate i izvinite se kada niste u pravu?

Da li je partner emocionalno uravnotežen? Previše ljubomore ili previše zaštitničko ponašanje prema vama nije poželjno, kao ni ako se bori sa zavisnošću od alkohola ili drogama – rešite te probleme pre useljenja u zajednički dom.

Da li ste oboje zadovoljni nivoom intimnosti? Deljenje tajni, želja i nadanja trebalo bi da funkcionišu podjednako.

Smejete li se zajedno? Imate li sličan smisao za humor? Možete li da se našalite na račun onoga drugog, a da se ne uvredi i obrnuto?

Jeste li kompatibilni u seksu? Imate li sličan libido, odnosno možete li da dođete do kompromisa ako nije tako?

Možete li da pronađete ravnotežu između vremena koje ćete provesti zajedno i sami? Vrlo je važno pronaći pravu meru između “mi”, “ti” i “ja”.

Verujete li da će partner održati obećanja? Ne samo kad je u pitanju vernost nego i odnos prema novcu ili kad “stisnu” problemi?

Možete li da živite sa manama partnera? Svako od nas ima neke loše strane, imajte samo na umu da se nešto što vas danas jako iritira s vremenom može i pogoršati.

Jeste li s partnerom zaista zato što to želite ili samo zato što vam otkucava biološki sat?

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader