Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Nauka o seksu: Zašto orgazmi postaju bolji s godinama?

Autor Ana Pantić
Autor Ana Pantić

Da li je u pitanju seksualna zrelost ili iskustvo?

Prvo seksualno iskustvo najčešće ne ostavlja utisak da je seks naročito uživanje i zadovoljstvo, jer ništa ne bude onako kako smo očekivali ili videli u filmovima. Vežbanjem stvari postaju bolje, pa tako prvi orgazam dolazi sa ozbiljnijom vezom i malo više iskustva.

Prema istraživanjima, oko 33 odsto žena ima problem da doživi orgazam. „Orgazam se lakše postiže s godinama, na primer, dok 61 odsto žena između 18 i 24 iskusi orgazam poslednji put kada su imale seks, 65 odsto žena u tridesetim ga je doživelo kao i 70 odsto žena u 40im i 50im“, rekla je Debi Herbenik, sa Univerziteta Indijana. Orgazmi takođe oslobađaju od bola, jer oslobađaju oksitocin. Dugo se nije diskutovalo o ženskom seksualnom vrhuncu, a sa time je javnost prvi put upoznata od strane dokrora Kinsija na Kinsi Institutu 1950. Smatralo se da je ženski seksualni vrhunac u 30im, mnogo kasnije nego što je kod muškaraca, po njemu, muškarci njihov seksualni vrhunac doživljavaju sa 19.

Nakon istraživanja doktora Kinsija, pojavile su se brojne diskusije na temu seksualnog vrhunca, pa se smatralo da on ne postoji i da žene mogu da ga ostvare u bilo kom životnom dobu. Ostalo je pitanje „Ako ne postoji seksualni vrhunac, da li seks zaista postaje bolji s godinama?“ Prema istraživanju, žene postižu seksualnu zrelost sa 31. Pa, ukoliko ženska seksualnost sazreva u skladu sa njenim godinama, postoji razlog da se veruje da vežbanje zaista čini stvari savršenim. Što više iskustva žena ima, seks će biti bolji.

Čak i ako je Kinsijevo istraživanje potpuna zabluda kao što neki profesionalci govore, i da ipak ne postoji seksualni vrhunac kao takav, možda seks jednostavno s godinama postaje bolji zahvaljujući iskustvu, svesnosti o sopstvenom telu i mogućnosti istraživanja seksualnosti.

Sticanje samopouzdanja

Istraživanja su pokazala da je samopouzdanje ključ seksualnog užitka. S godinama osoba postaje sigurnija u sopstvene vrednosti, izgled i seksualnost.

Ne plašite se da tražite ono što želite

Iskustva pomažu da razlučite šta vam odgovara, a šta ne i zbog toga ste u mogućnosti da jasno stavljate do znanja šta želite. Ukoliko vas nešto čini da se osećate dobro, ne ustručavajte se da to kažete. Sa nedostatkom straha da tražite ono što želite, vi imate mnogo veću mogućnost da uživate.

Seks je sporiji

Nivo vlažnosti koji je povezan sa godinama, vremenom slabi. Devojkama u dvadesetima je mnogo lakše da ovlaže u samo nekoliko minuta, dok će ženi u godinama to predstavljati izazov, i to usporava celokupan čin seksa. A kao rezultat toga, sporiji seks pruža više užitka za oba partnera.

Više poverenja

U tinejdžerskim godinama seks se obično povezuje sa ljubavlju, jer ne možete da razdvojite osećanje strasti i požude od pravog osećanja ljubavi. Zbog toga, kako godine odmiču, vaša svesnost vam jasno govori gde je čemu mesto, zbog čega ste u stanju da izaberete partnera kome možete da verujete.

Oba partnera imaju iskustva

Imati seksualno iskusnog partnera može mnogo da doprinese seksualnom činu u globalu. Nakon godina isprobavanja različitih poza, lokacija i seks igračaka, vi ste u stanju jasno da odredite šta vam prija, a šta ne ne tokom seksa. Kao i sve u životu, to zahteva strpljenje, vežbu i marljivost da bi ste postigli veštine koje će učiniti seks „idealnim.“ 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader