Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Ljubomora, sumnja i osuda: Evo kako kompleksi utiču na ljubavni život!

Autor kmilosev
Autor kmilosev

Da li posedujete neku nesigurnost koja direktno utiče na vašu vezu?

Neke naše nesigurnosti imaju dublji koren i razuveravanje od strane okoline nije dovoljno. Kada verujemo da, šta god da uradimo, nismo dovoljno dobri, svaki kompliment donosi olakšanje samo na kratko.

VIŠE: Najveći kompleksi svakog horoskopskog znaka

Čim prođe neko vreme, partner postaje zaokupljen drugim stvarima ili doživimo neki neuspeh, staro uverenje da nismo dovoljno dobri ponovo se javlja. Tada tražimo od partnera da nas ponovo uveri da smo voljeni. Ponekad direktno, drugi put iniciramo svađe, pravimo ljubomorne scene ili optužujemo partnera za nezainteresovanost. Tako na duže staze kvarimo ljubavni odnos - pojašnjava psiholog.

U ovim situacijama, kada naše nesigurnosti opstaju i pored strpljivog partnera, najbolje je razgovarati sa psihoterapeutom kako bi se nesigurnost razrešila zauvek.

Ukoliko ostane nerazrešena, kvariće nam svaki lep trenutak sa partnerom i tada su najverovatnija dva ishoda. Ili će nas partner ostaviti jer će mu biti preteško ili ćemo mi prekinuti vezu da ne bismo bili ostavljeni " zaključuje psiholog.

Dobre prilike često propuštamo i zbog kompleksa više vrednosti kada verujemo da je neko ispod našeg nivoa. Ali, kada za potencijalno dobrog partnera mislimo da nije naša liga, to ne znači da imamo previše samopouzdanja. Naprotiv.

Partner je tada trofej kojim podižemo svoje samopouzdanje. Ali, kad znamo svoju vrednost, partnerove mane nas ne dotiču u tolikoj meri. Smetaju nam, možda predstavljaju česte razloge za svađu, ali ne utiču na našu procenu sebe."

VIŠE: Signali da ste u vezi sa nesigurnim muškarcem

Kompleksima su podjednako sklone i žene i muškarci. Razlikuju se samo polja nesigurnosti. Istraživanja pokazuju da su pripadnice nežnijeg pola nesigurne u svoj izgled i težinu, dok su muškarci osetljivi na visinu i novac. Budući da se ženske nesigurnosti mnogo više plasiraju u medijima, stiče se utisak da su one iskompleksiranije, smatra naša sagovornica podsećajući da mnoge multimilionske industrije žive od kompleksa koje imaju žene: plastična hirurgija, modna industrija, prodaja dijetetskih proizvoda, solarijumi, kozmetički saloni.

Izvor: Novosti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader