Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

13 jasnih signala da imate ozbiljan problem u vezi

Autor sudarl
Autor sudarl

Ne ignorišite ove signale i ne ubeđujte sebe da su oni samo bezazleni!

Zaista je divaan osećaj kada ti se čini da si s dečkom koji misli da si najbolja devojka s kojom je ikada bio, koji ti posvećuje puno pažnje i voli da provodi mnogo vremena s tobom. Ali, postoji razlika između brižnog i pažljivog dečka s jedne strane i dečka koji je ljubomoran i voli da kontroliše, s druge strane. Postoje neki signali koji nagoveštavaju mogući problem. Ukoliko uočiš dovoljno tih signala, bilo bi najbolje da napustiš takvu vezu jer se verovatno neće razvijati u dobrom smeru. 

Naziva te "ludom" ili ti govori da preteruješ, kao da je on tako "opušten" a ti nisi. 

Ponekad, momci su slatkorečivi kada govore tako nešto pa to zvuči kao: "Ti ludice", ili će ti blago uz uzdah reći da ponekad zaista preteruješ. Međutim, nakon nekog vremena, zaista ćeš početi da se osećaš ludom, što je loše jer ga to postavlja iznad tebe i čini od njega humanog i dobrog dečka. 

Kada se smeši i kaže stvari kao što su na primer: "Ti si savršena". Kao da si njegova lična Barbika...

Sada misliš- "šta ima loše u tome?". To bi trebalo da zvuči kao kompliment, ali, nije. Ovakvim izjavama, dečko te postavlja na pijedestal i ponaša se kao da si superžena. Čak i ako jesi blizu savršenstva, svako ima svoje mane i teške trenutke. Upravo iz tog razloga, on verovatno neće reagovati lepo kada njegova "savršena dvojka" pokaže svoje nesavršenosti i slabosti. 

Kada želi da se viđa sa tobom samo ukoliko se radi o intimnom viđanju gde ste samo vas dvoje, kao da vaša veza treba da bude isključivo skup slatkih i romantičnih sastanaka. 

Ovo na "prvu loptu" zvuči dobro ali je zapravo vrlo loše jer u takvoj vezi ti doslovce nikada nećeš upoznati ni jednog njegovog prijatelja i izgledaće kao da krije nešto od tebe. Kada se nekome dopadaš i kada te poštuje, zasigurno će želeti da te upozna sa drugim ljudima koji su mu dragi. Tako to funkcioniše u svetu ljudskih bića. 

PROČITAJTE I...9 neopravdanih razloga zašto ljudi ostaju u lošoj vezi

Šalje ti poruke kada si u gradu sa drugaricama...I nastavlja da ih šalje, i šalje, a telefon ne prestaje da vibrira.

Na prvi pogled to će ti se svideti. Činiće ti se da samo želi da proveri da li se dobro zabavljaš. Međutim, ukoliko momak ne ume da se opusti i dozvoli ti da uživaš u provodu sa prijateljima koje znaš mnogo duže nego njega, to baš i nije slatko. Time pokazuje da je sebičan i sklon kontrolisanju. 

Govori ti rečenice kao što je: "Jao, tačno znam kako se osećaš!", kada dođeš kod njega i požališ mu se na neki zaista ozbiljan problem.

Ovde se ne radi o empatiji, više izgleda kao čitanje uputstva "šta da uradite da bi se neko osećao dobro", i to je jako glupo. Dugoročno, ti ćeš želeti da budeš s nekim ko neće olako prelaziti preko tvojih problema i ko će ti pomagati da poradiš na rešavanju istih i samim tim sazrevaš. Nema gore osećaja od onog kada ti se čini da su tvoji problemi beznačajni i da bi se on vrlo lako nosio sa njima. 

Ukoliko ima naviku da te upoređuje sa drugim ženama, čak i ako se radi o tome da ti daje do znanja kako si bolja ili lepša od njih. 

Možda ćeš biti polaskana time što on misli da si lepša ili pametnija od svih tih devojaka, ali ako govori npr.: "tako mi je drago što nisi kao druge devojke", to je siguran znak da je on samo seksista. Žene su individue a ne artikli koje možeš da rangiraš i porediš. 

PROČITAJTE I...Ne gubite vreme: 3 znaka da ste u pogrešnoj vezi

Izvor: Cosmopolitan

Kada se lepo središ i doteraš za izlazak sa drugaricama a on prokomentariše: "Vau, što smo se sredili večeras...".

Možda on misli da sada kada si sa njim(najslađa devojka od svih), ne bi trebalo da nosiš tako usku majčicu koja ističe tvoj dekolte, ili te farmerke koje ističu tvoju zadnjicu (zbog koje si tako dugo trenirala). Ukoliko je to slučaj, on očigledno smatra da devojke sve što rade sve sa svojim telima, rade samo da bi udovoljile i privukle muškarca, a takav stav je više nego ružan. Možda i ne pokazuje ljubomoru otvoreno, ali ipak, nikada ne bi smeo da komentariše i preispituje tvoje oblačenje. Zapravo, pravo na tako nešto polažu samo naše kritički nastrojene i brižne mame. 

Daje ti do znanja svojim komentarima da želi da te zaštiti od drugih momaka. 

Može zvučati kao da je u pitanju ljubav, kada ti kaže nešto što zvuči tako zaštitnički, ili može delovati izuzetno hrabro kada se ispreči između tebe i momaka koji su buljili u tebe dok ste šetali trotoarom, ali, razočaraćemo te, to nije ljubav, to je samo čudan mačo postupak. U principu, on nikada ne bi trebalo da te brani, osim ukoliko mu to ne zatražiš. 

Baš i ne voli da provodi vreme sa tvojim muškim drugarima. 

Ali, s druge strane, njemu je dozvoljeno da ima ženskih drugarica koliko god hoće, i to je u redu. Sitna ljubomora može biti prijatna i laskava samo dok ne stane na put tvom životu van veze. Ukoliko otkriješ da tvoje prijateljstvo sa muškim drugarima "pati" samo zato što se to njemu ne sviđa i samo zato što to čini da se on oseća neprijatno jer si izašla sama sa svojim drugom, to nije dobro. Trebalo bi da ima razumevanja za tebe i da te pusti da imaš prijatelje suprotnog pola jer će time pokazati da te poštuje i doživljava kao odraslu i zrelu osobu.

Postaje ljubomoran kada ti se neki dečko "nabacuje", kao da si ti kriva zbog toga i kao da bi trebalo da se uviješ u plašt koji će te učiniti nevidljivom. 

Kao prvo, on očigledno ne shvata da tebi uopšte nije prijatno kada ti se nabacuju (ili ti dobacuju na ulici) nepoznati ljudi. Kao drugo, uopšte nije logično i ne bi trebalo da bude ljubomran zbog nečeg što je zapravo posledica i rezultat krajnje seksističke kulture. Umesto što se naljutio na tebe jer si bila uznemirena na seksualnoj osnovi, možda bi bilo pametnije da te pita kako si i da li te to što se desilo,povredilo. 

PROČITAJTE I...Prepoznajte na vreme: 5 znakova da nije spreman za ozbiljnu vezu

Daje sugestije o tome kako da unaprediš i poboljšaš svoj život, kao na primer, da jedeš više salate i provodiš manje vremena na Fejsbuku.

Izvini molim te, ali on je samo tvoj dečko a ne tvoj "life coach" (životni trener i motivacioni govornik). Momak bi trebalo da bude pun podrške i da ponudi pomoć ukoliko ti je potrebna, ali saveti koje mu nisi tražila, za svaki, i najmanji aspekt tvog života, ne predstavljaju  podršku nego manipulaciju. Ukoliko njegove sugestije čine da se makar malo osećaš posramljeno, beži iz te veze.  

Kada mu kažeš da želiš da provedeš jednu ili dve noći sama, on kuka ili se naljuti. 

Ou, kako slatko-mali meda hoće da bude sa tobom non-stop! Ne. Ako on ne može da provede jednu ili par noći bez tebe, očigledno je da ima neki ozbiljan problem sa nesigurnošću i definitivno će takav dečko da iscedi svu tvoju energiju. Trebalo bi da budete sposobni da provedete vreme odvojeni jedno od drugog. Naravno, u redu je da nedostajete jedno drugom, ali, zdravo je sačuvati malo prostora za sebe kako biste sačuvali svoj identitet i zdrav razum na kraju krajeva.  

Ako mu kažeš da ne želiš da imaš seks to veče a on ti kaže: "Jao, ali izgledaš tako seksi večeras".

Bez obzira da li je ceo dan mislio o vođenju ljubavi sa tobom, on nema pravo da preispituje tvoje odluke kada je seks u pitanju. Svaki komentar koji ne podrazumeva podršku i razumevanje  tvoje odluke, nije ništa drugo nego vršenje pritiska, a to predstavlja veliki problem. 

Tekst priredila: Lena Sudar

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader