Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Ne mešajte zlostavljanje i ljubav: 7 znakova da ste u vezi s nasilnikom

Autor tsmiljanic
Autor tsmiljanic

Ponekad je emotivno zlostavljanje zamaskirano u činove ljubavi. Evo kako da ga prepoznate i napustite nasilnika.

Verujte nam na reč! Zlostavljači nimalo nisu glupi, vrlo su pametni i lukavi i pronaći će način da emotivno (a i fizičko) zlostavljanje izgleda kao iskrena, duboka i strastvena ljubav. Nemojte dati da vas zavaraju. Donosimo vam sedam znakova da ste žrtva zlostavljanja - iako on svoje činove opravdava ljubavlju prema vama.

Kaže da vas želi samo za sebe

On ne želi da provodite vreme s drugim ljudima zato što želi da svaki slobodan sekund provedete s njim. Želi da zna tačno gde ste, s kim ste i šta radite - sve vreme. Ali to što ste par ne znači da ne možete da budete razdvojeni. Dozvoljeno vam je da imate vreme koje ćete posvetiti samo sebi, kao i drugim ljudima koje volite. Njegovi pokušaji da odredi s kim možete da provedete vreme, a s kim ne, više su od ljubomore. Ako ste zavredili njegovo poverenje - mora da vam ga da.

Kaže da veruje vama, ali ne veruje drugima

Lepo je znati da je partner zaštitnički nastrojen; prijatno je kad postoji neko ko će proveriti da li ste bezbedno stigli kući, ili ko će ućutkati one koji dobacuju za vama na ulici. Ali ako vam ne dozvoljava da radite stvari koje želite jer je “zabrinut”, prekršio je granicu između zaštitništva i kontrole. Nikada vam ni od koga ne treba dozvola da živite svoj život. Partner može da učini da se osetite sigurno i bez gušenja.

PROČITAJTE I... Nažalost, ali tako je: 10 znakova da sa njim samo gubiš vreme

Preti da će učiniti nešto ludo (i možda zastrašujuće) ako ga ostavite

On kaže da ne može da živi bez vas. Strastven? Da. Manipulativan? Da, veoma. Nikad ne smete da se osećate kao da ste baš vi ti koji njegov život držite u savršenom redu - to je previše pritiska u vezi koja bi trebalo da donosi podjednako zadovoljstva i vama i njemu. Ako vas stavlja u poziciju u kojoj osećate da ne možete da ga ostavite jer njegov život zavisi od vas, morate da pronađete put iz te veze.

Pokušava da vas kupi skupim stvarima kad zna da je zeznuo stvar

Trebalo bi da vas pridobije nazad tako što vas neće povređivati. Poklon je samo pokušaj da vas navede da verujete da je izvinjenje iskreno. Činjenica da troši mnogo novca na vas ne znači nužno da mu je stalo. Ako poklon nosi skrivenu nameru, nije vredan prihvatanja.

Opravdava se rečima “Kažem ovo samo zato što te mnogo volim”

“Volim te” nije izgovor da se iko za bilo šta izvuče. Vaš partner ne ponaša se tako zato što mu je “mnogo stalo”. Njegova osećanja nisu razlog da promenite išta u vezi sa sobom. Ne morate da se oblačite na određeni način ili prestanete da viđate svoje muške prijatelje zato što se to ne dopada vašem momku. Ljubomora je na početku slatka, ali postoji tanka granica između zdrave doze ljubomore i pokušaja kontrole - a oni su znak zlostavljanja. 

PROČITAJTE I... Ne zavaravajte se: U ovakvoj vezi nikada nećete da budete srećne

Kaže “Biće drugačije, promeniću se”

Kad god on uradi nešto za šta nema opravdanja, kune se da zna da je pogrešio i obećava da će se promeniti. Ako je rekao to više od jednom i još se nije promenio - nikada ni neće. Obećavajući da će stvari biti drugačije, on vam zapravo daje razlog da ostajete u vezi koja očigledno ne funkcioniše. Nemojte da vas zavara ova taktika. Zaslužujete mnogo bolje. 

Kaže: “Ako me zaista voliš, onda ćeš...”

Ako ijedna njegova izjava počinje ovako, to je klasičan znak manipulacije. Ne morate da uradite ništa što on zahteva da biste dokazale svoju ljubav. Ne morate da promenite nešto na sebi, ili da otkačite prijatelje. Ne morate da uradite baš ništa što vam kaže da uradite. Kad ste u zdravoj vezi, nikada nećete biti izmanipulisani ili kontrolisani. Zapamtite to!

Priredila: T.S.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader