Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Malo više od prijateljstva, malo manje od veze: Da li znate šta je to "situationship"

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

I jeste i niste zajedno, volite se, ali ne previše... Upoznajte novu vrstu ljubavne veze koja je sve popularnija!

"Hej, da li želiš da idemo na kafu'" , "Hoćeš večeras u bioskop?", "Izvoli moju jaknu, hladno je!"... I dok je ranije uz pomoć ove tri rečenice sve bilo jasno i nije bilo dileme u kakvom ste odnosu i da ste zapravo na početku jedne veze koja kasnije može da preraste i u brak, danas ni prsten na ruci ne mora nužno da vodi nečemu ozbiljnijem.

Možda niste čuli, ali vreme je da vas upoznamo sa novom vrstom veze koja postaje sve popularnija među parovima -  u pitanju je SITUATIONSHIP.

"Situationship" je po prvi put upotrebila novinarka američkog Cosmopolitana koja ga je opisala kao "istovremeno se nešto kreće, ali ne previše", a najgora stvar koju možeš uraditii za sebe je upravo ta da se nađete u takvom odnosu. Urban Dictionary je takođe dao svoju definiciju u kojoj je pojam objasnio kao odnos u kojem je prijateljstvo na prvom mestu, ali je ipak malo više od toga. Kakogod bilo, u pitanju je vrlo površan odnos u kojem je glavna komponenta nada jedne strane da će dobiti željeni rezultat i nešto više. Takođe, važno je da ne mešate ovu vrstu veze sa seksualnom kombinacijom ili sa prijateljstvo s povlasticama, jer se situationship ne svodi samo na seks.

Kako biste bolje razumeli ovaj novu ljubavni fenomen, u nastavku sledi 10 signala da je vaša veza zapravo situationship.

Ne izlazite dalje od stana ili kreveta

Toliko dugo već izlazite, da ste večere i bioskop zamenili brzom hranom i gledanje filmova iz kreveta. I to bi sasvim bilo zadovoljavajuće da znate da ste u dugoj i ozbiljnoj vezi i da ste jednostavno sada više za opušteniju varijantu. Međutim, vas muči crv sumnje što ste u nedefinisanom odnosu bez budućnosti, a ponašate se kao stari bračni par.

Ne umete da objasnite vaš odnos

Kada vas neko pita da li ste vas dvoje zajedno, vaš odgovor glasi "Još uvek se samo viđamo". Trenutno nam tako odgovara, nismo spremni za nešto više."A istina je zapravo da se nadate da će biti nešto više, ali se bojite da pričate iskreno o svemu i konačno vaš odnos dobije ime.

Izbegavate da pričate o budućnosti

Čini vam se da je potpuno apsurdno pričati gde ćete biti i šta ćete raditi sledeće godine u ovo vreme, jer ni sada ne razumate u kakvom ste odnosu i jedino što možete da planirate je sledeće viđanje. Tužno, ali istinito!

Ako već pravite planove za budućnost, ne uključujete njega u iste

Živite odvojene živote i nema potrebe da ga uključujete jer zapravo niste sigurni ni da želi da bude deo vaših velikih ili malih planova.

Imate uzajamna osećanja, ali niste sigurni da je to LJUBAV

Kao što ne umete da definišete vaš odnos isto je i sa osećanjima. Znate da postoje, ali ne možete da kažete da tu osobu zaista volite i da je ono što se dešava LJUBAV.

Na važne događaje idete sami

Venčanja, praznici, rođendani ili bilo koja druga slavlja u koje su uključeni vaši najbliži idete isključivo sami, bez ideje da ga pozovete da prisustvuje istim. Verovatno ste negde u dubini pomislili ili poželeli da on bude vaš "plus 1", ali se tešite i dalje da ćete to možda učiniti jednog dana kada budete znali šta ste vas dvoje zapravo jedno drugom.

Ne viđate se ni sa kim drugim

Kako da se viđate sa bilo kim drugim kada već imate nešto pored sebe što je malo više od "prijatelja s povlasticama", ali mnogo manje od veze. Vi imate partnera, ali ga zapravo nemate. Vi ne bi trebalo da se viđate s nekim drugim, ali zapravo bi bilo logično i da viđate jer vam nije zabranjeno i vi ste u jednom "otvorenom" odnosu.

Ne odlazite odmah od njega nakon seksa

Nije zabranjeno da prespavate kod njega, ili ostavite čak i četkicu za zube, rezervnu pidžamu ili knjigu koju čitate pre spavanja. Nakon seksa umete i da se kvalitetno mazite i pričate o zanimljivim temama, ali opet ne možete da kažete da ste na svojoj teritoriji. 

Poruke su vaša osnovna vrsta komunikacije

Pozivi ili slatke poruke poput "Dobro jutro bejbi", je nešto što se još uvek nije desilo među vama. Dopisujete se isključivo formalno ili dogovarate kada ćete se ponovo družiti. Da, vi ste nešto između ortaka i ljubavnika.

Nemate zajedničke slike

Uostalom, nakon svega navedenog do sada, da li ima svrhe da imate vaše zajedničke slike?

P.S. Nakon što ste pročitali signale koje upozoravaju ili vam objašnjavaju šta je zapravo situationship, siguro ste se zapitali koliko dugo ovakav odnos može da potraje, ima li nade da preraste u nešto više, da li boli kao i regularni raskid?

Da počnemo redom - Ovakva vrsta veze može trajati mesecima, čak i godinama, jer je i jedna i druga strana emotivno vezana (iako površeno) i postojaće sve dok jedna strana ne poželi nešto više ili manje.

Da li može prerasti u nešto više, nešto normalno, nešto definisano? NARAVNO! Ukoliko ste prave srećnice i ako pokrenete iskren razgovor, a druga strana želi isto to što i vi, vrlo je moguće da izađete kao prava pobednica!

Najgori scenario? Druga strana neželi ništa više od tog trenutnog odnosa i raskinete "vezu" koja ne može da se nazove vezom u pravom smislu. Ostajete sa uspomenama i osećanjima na dečka koji zapravo nije bio nikad vaš zvaničan partner. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader