Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Uhođenje na društvenim mrežama: Kada treba da prestanete da proveravate bivšeg

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Bez brige, ne mislimo da treba da se odreknete povremenog proveravanja tuđih profila, ali znamo u kojim trenucima treba da se zabrinete piše ALEKSANDRA ORLIĆ

Svog novog obožavaoca upoznala sam na premijeri plesne predstave „Room No. 7“ koja je inspirisana istinitom pričom iz 1966. objavljenom u magazinu „Njujorker“ o voajeru Džeraldu Fosu, Amerikancu koji je kupio motel, na zidovima izbušio rupe i posmatrao svoje goste punih trideset godina, svedočeći između ostalog i ubistvu koje nikada nije prijavio. Prišao mi je u ruci držeći čašu vina i predstavio se kao moj obožavalac koji je pročitao sve što sam do sada napisala i da me redovno gleda na Instagramu. U početku sam mislila da je tip duhovit pa sad iz fore glumi voajera.

Izgledao je potpuno obično, u srednjim tridesetim, možda ga čak ne bih primetila da mi nije prišao, jedino je njegova čudna bipolarna frizura malo odskakala od proseka - pola glave obrijano, a na ostatku leprša blago talasasta smeđa kosa. Ali, to je sada normalna frizura, pa bih trebalo ja da se zabrinem zbog svoje tradicionalne.

Male zavodničke tajne kriju se samo u jednoj poruci!

Posted by Cosmopolitan Srbija on Thursday, May 25, 2017

Da stvar bude bolja, bio je pristojan, doduše malo nervozan, i posle nekoliko small-talk rečenica i komplimenata rekao je da ne želi da smeta jer sam već u društvu, samo misli da bismo nas dvoje mogli da ostvarimo neku poslovnu saradnju i da će mi se svakako javiti na Instagramu. Priznajem, bila sam malo polaskana jer, kako bi rekla moja mama, prema obožavaocima uvek treba biti blag, ako ništa drugo barem imaju dobar ukus. Ali Melita se, čim je to čula, već lagano zabrinula, a ja sam mislila da je kao paranoična Ema Votson, koja je nedavno izjavila da voli svoje obožavaoce i da će uvek naći 2-3 minuta da se s njima ispriča, ali fotkanje za društvene mreže ne-do-la-zi u obzir.

Jer zašto bi ceo svet trebalo da zna njenu lokaciju. „Ta Ema je tako staromodna, kao neka bakica, pa misli da će joj lopov ući u kuću ako objavi samo jednu fotku stana“, šalila sam se na Emin račun, ali posle nekoliko dana mi je ta šala zapela u grlu.

Kad sam došla kući, u inboksu Instagrama me je dočekala poruka obožavaoca. Ili je bolje reći kraći ep njegovog teškog života, citiram ga - skica za novi roman koji bi trebalo napisati o njegovom životu. Pošto sam ga ljubazno odbila sa izvinjenjem da nemam vremena, usledili su mejlovi sa ciframa koliko će mi platiti za taj trud. Ali kako ja i dalje nisam prihvatala njegovu nemoralnu ponudu, ljubaznost se pretvorila u agresiju, i to ne u privatnom inboksu nego ispod svake fotografije, jer bi za nekoliko sekundi posle objave osvanuo neki suludi komentar, koji bi trebalo da pokaže da zna o meni više nego i ja sama. Naravno da sam svog opsesivnog stokera odmah blokirala, a profil iz javnog pretvorila u privatni. Šta je odbijeni nesrećnik time hteo da postigne nisam sigurna, ali evo šta kažu stručnjaci - kada je nepozvanog i nepristojnog gosta dovoljno ugasiti jednim iksićem na ekranu, a kada bi zaista trebalo da se zabrinete i obavestite nadzorne službe.

Nastavak na sledećoj strani...

Za početak, neka dignu ruku svi koji nikada nisu guglali ime svoje simpatije, bivšeg, njegove aktuelne ili sumnjive buduće? OK, vi isto niste normalni, kao ni oni koji to čine opsesivno svaki dan, iz sata u sat. Svima ostalima, koji to rade u tišini svog doma ili na žurkama, tu i tamo opraštamo, ako to ne prelazi granice pristojnog voajerizma. Čitaj - ako ne ostavljate uznemirujuće komentare po društvenim mrežama, ako ne pišete ucenjivačke ili preteće mejlove, ne zovete telefonom s nepoznatog broja, ne bombardujete SMS-ovima, ne klevećete nekoga po netu, ne objavljujete tuđe golišave fotke, ne pretite fizički ili ne kradete lozinke partneru kao jedna devojka koja je na taj način svog dečka uz par klikova ispisala sa svih fakulteta na koje se prijavio. 

Uhođenje ili praćenje nije neka nova pojava budući da ga je čak opisivao i Hipokrat, ali širenjem digitalnih tehnologija i društvenih mreža takvo ponašanje je u porastu i sve se više prebacuje u virtuelnu sferu. Prema najnovijim istraživanjima, jedna od 20 žena će tokom života biti izložena suludim obožavaocima ili prosto opsednutim likovima koji je prate, dok će se to dogoditi svakom devetom muškarcu. Psihijatri dele stokere na nekoliko tipova - na erotomane koji se zanose seksualnim fantazijama (eto Bred Pit je svoju obožavateljku zatekao u krevetu), zatim na ljubavne zavisnike koji su utuvili u glavu da ste suđeni samo ne smeju odustajati (bivši, gde ste?) i na sve one opsednute likove koji ne mogu a da svakodnevno pomalo ne zavire poput voajera u vaš život kao da ste u Velikom bratu 24/7. Ali, svima njima je zajedničko da su zavisnički tipovi ličnosti koje imaju problema sa socijalizacijom, često pate od kompulzivnog poremećaja, žive u deziluziji, posesivni su i ne znaju da se nose sa gubitkom. Poput pravih narcisa, u trenutku odbijanja pretvoriće se u ljubavne teroriste i neće stati dok ne dobiju to što su naumili. Bilo vaše srce, bilo poziv policije.

Iako se uhođenje bez konkretnih pretnji i danas ne doživljava dovoljno ozbiljno, u Kaliforniji je tek 1990. posle ubistva glumice Rebeke Šefer donesen Zakon protiv uhođenja. Ali kako im stati na put pre nego što bude kasno? Za početak, ne prihvatajte za prijatelje osobe koje niste upoznali uživo (iako ni to nije garancija), ne ostavljajte svoje profile bez nadzora, isključite opciju lokacija, ne ostavljajte svoj broj telefona i adresu na netu, a ako vam se učini da vam se u život uvukao stoker - odmah ga blokirajte. A ako se situacija nastavi svakako sačuvajte dokaze uznemiravanja i prijavite policiji jer ljubav nikada nije bila jednosmerna traka, ma šta nam voajeri iz romantičnih filmova i predstava tvrdili.

Piše: Aleksandra Orlić

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader